Органични се наричат всички продукти, чиито съставки са отгледани при специфична обработка на земята и културите, на които тя дава живот. В органичните ферми и стопанства се залага изцяло на природосъобразното производство. Това означава, че средата е максимално близо до естествения си вид – без допълнителни катализатори, ускорители на растежа, изкуствени торове,  течна храна и друго. Заради своята чистота органичната храна все повече се налага като предпочитан избор както в домакинствата, така и от професионалните готвачи.

За да се нарече един шоколад органичен, трябва каковите зърна и тръстиковата захар, които обикновено се включват в състава му, да са отгледани при максимално естествени условия, както и крайният продукт да не съдържа консерванти и подобрители. Произходът на градиентите се удостоверява със специален сертификат за производство. Той гарантира, че условията съответстват на определени норми, както и че в близост до мястото няма замърсена почва или води.

Как да си направим органичен шоколад в домашни условия?

Първо трябва да сме сигурни, че местата, от които пазаруваме, зареждат именно с органични продукти. Основните съставки на рецептата са:

- какаово масло и сурово какао на прах.
- за допълнително овкусяване – студено пресовано кокосово масло, мед (или кленов сироп), ядки, сушени плодове, цитрусови корички, семена от ванилови шушулки, амарант, листенца прясна мента или пък лют червен пипер.

Начин на приготвяне:

Разтопете 50 грама каково масло на вода баня. Не използвайте котлон, а само по-голям съд с гореща вода. За около 10 минути твърдото бяло-жълто масло се превръща в течност. Без да изваждате съда от водата, добавете 2 супени лъжици от суровото какао на прах и разбъркайте енергично.

За да придадете сладост на шоколада, може да прибавите кленов сироп или мед. Ако искате и допълнителни вкусове и пълнеж, добавете ядки, плодове, корички или друго.

Готовата шоколадова смес се изсипва върху гладка повърхност, застлана с домакинско фолио. Оставете за около 20 минути в хладилник, за да се стегне. След това ще имате истински вкусен и полезен шоколад, който се топи в устата. Може да го нарежете с остър нож или просто да го начупите.

За по-оригинално решение, може да изсипете шоколадовата смес във формички – кошнички за бонбони, мъфини или силиконови форми за кексчета.

Готовият шоколад няма нужда да се съхранява на студено, тъй като втвърденото каково масло го запазва твърд.

Органичният домашно приготвен шоколад е полезен, защото:

- суровото какао се обработва чрез естествено изсушаване на зърната. Има по-висок процент масленост, поради което се окислява по-тудно. Съдържа магнезий, цинк, витамин C, серотонин и други, които се запазват в състава му заради липсата на допълнителна обработка. Суровото какао подобрява плътността на костите, работата на сърдечно-съдовата система и регулира кръвното налягане;
- какаовото масло повишава имунитета. Освен в десерти може да се използва и за масаж на тялото. Лесно попива в кожата и въздейства благоприятно на стриите.
- вредното в шоколада са консервантите, а домашният шоколад не съдържа такива.