Всички ние по някаква необяснима причина винаги предпочитаме вредното пред полезното. Има една приказка: Всичко хубаво в живота е или вредно, или забранено или се пълнее от него.

Нека всички с общи усилия се помъчим да превърнем здравословните храни в любими без да ги възприемаме като нещо задължително, а по-скоро като нещи вкусно и предпочитано от нас самите. Един от начините да го постигнем, поне според нас е като изброим черно на бяло количеството калории, които се съдържат в едни от "любимите" ни вредни храни.

Подпрвайте храната си само със зехтин

Често мислим как да направим яденето си по-малко мазно. Ами например задушавате зеленчуци на пара, ги залейте с лъжичка зехтин, изцеден лимон, щипка червен пипер и морска сол. Така ще спестите поне 150 калории от порция.

Намалете калориите в сока

Смесете 150 грама сок със същото количество газирана вода. Или пък 150 грама лимонада със същото количество студен чай. Ще спестите поне 100 калории

Картофено пюре

Разбъркайте картофите с половин чаша пилешки бульон , вместо масло или мляко. Спестявате си 150 калории.

Намалете тестените храни

Един сандвич с риба тон и пържени картофки може да звучи като най-вкусното нещо на света, но далеч не е най-полезното. В такъв сандвич се съдържат поне 700 калории. Изберете сандвич с пуешко месо и без майонеза. Избягвайте чипса и бисквитите. Така намалявате калориите с 420.

Не на месото в спагетите!

Ако приготвяте спагетите с месо и заедно с тази вкусна вечера си сипвате по една чаша концентриран алкохол, то 900-те калории са ви в кърпа въразни. Сменете месото в спагетите със зеленчуци и лек сос Маринара. Вместо силен алкохол изберете вино.

Яжте минимално количество десерт

Не можете да устоите на парчето кекс или пай? Е тогава хапнете си, но малко. Парче, което не е по-голямо от 3 супени лъжици. Така ще спестите 80% от калориите, които бихте изяли, ако вземете цялото парче.

Направете си домашни пуканки

Обикновено докато стигнете до средата на порцията пуканки, които сте купили в киното,вече сте поели най-малко 900 калории. И то при условие, че са без масло. Сменете пуканките със сурови ядки. Ако много ви се ядат пуканки и за вас са незаменими, поне си ги направете у дома - нискокалорични, които ще са със 600 калории по-малко.

Внимавайте с месото в ресторантите

След като е приготвено, някои готвачи подправят месото с масло или олио, за да изглежда по-добре. Най-добре се уверете предварително, че в ресторанта нямат такава практика и помолете да не го правят с вашата пържола ако имат. Ще спестите поне 100 калории.