Храните без глутен не са по-полезни за здравето, твърди Сюзън Махади, гастроентеролог и клиничен епидемиолог от "Monash University".

Безглутеновото хранене бързо стана световен тренд, но избягването на храни с глутен не само не е полезно за здравето, но може и да бъде вредно, като увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Няма причина да избягвате храните с глутен, освен ако не страдате от хранителна алергия и непоносимост към глутена.

Според данни на Coeliac UK едва 1 на 100 души страда от заболяването цьолиакия (глутенова ентеропатия), която се дължи на вродена или придобита непоносимост към белтъка глутен, съдържащ се в някои зърнени храни.

"За хората без цьолиакия няма доказателства за твърденията, че стриктната безглутеновата диета има здравословни ползи", заявява австралийска специалистка пред The Conversation

"Възможно е дори обратното - избягването на пълноценни зърнени храни, свързано с нисък прием на фибри - да е вредно за здравето", допълва Махади.