Редовното похапване на някои храни може да ни осигури така желаното поддържане на килограми, или свалянето на няколко излишни. Кои са те обаче?

Шоколад


Направо е прекалено хубаво, за да е истина, но истината е придружена с научна обосновка. Изследване открило, че хората, които редовно консумират шоколад, са по-слаби от тези, които го избягват. Обяснението – когато ограничаваме организма, често сме склонни в даден момент да преяждаме, за да задоволим нуждите му. Ако си хапваме редовно шоколад, шансът да преядем с него е по-малък, тъй като не планираме в следващия период да се ограничим. Друга теория, която доказва твърдението е, че какаовото изкушение повишава нивата на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, което ни успокоява. Това от своя страна няма как да доведе до онези хапвания на шоколад, когато сме нервни и стресирани.

 

Масло от бадеми


Става въпрос за бадемовото масло за ядене, което се прави от сурови бадеми. То е изключително полезно за организма, с високо съдържание на протеини, фибри и полезни мазнини, които оставят стомахчето ни пълно и задоволено. Изследване, публикувано в списание Obesity показва, че хората, които хапват няколко пъти седмично ядки, е по-малко вероятно да качат килограми в сравнение с тези, които не го правят. Понякога е трудно да ядеш само ядки затова специалистите по хранене препоръчват подобни вкусотии като маслото от бадеми, което можеш да намажеш върху филия хляб, например. То дори е по-добър източник на магнезий (минерал, който помага на метаболизма) от фъстъченото масло.

 

Извара


Изварата съдържа тонове протеини и калций. Още по-добре е, ако е нискомаслена или обезмаслена. Изследване, направено в университета в Тенеси показва, че хора, които консумират 3-4 пъти дневно храни, богати на калций, могат да хапнат със 150-200 калории повече и пак да слабеят, в сравнение с хора, които се хранят два или три пъти на ден и избягват подобни храни.