Здравословното хранене е полезно не само за фигурата ви. Определени храни съдържат витамини и минерали, които зареждат организма с изключително много енергия, без дори да си даваме сметка за това. Ето кои са 5-те най-полезни за здравето ни храни:

1. Ягоди за красива кожа

Само една чаша ягоди на ден осигурява 160% от необходимата доза витамин С, който стимулира производството на колаген. Той пък придава на кожата ви здравина и еластичност. Витанин С предпазва от преждевременно застаряване, като намалява свободните радикали и неутрализира вредното влияние на слънчевите лъчи и стреса.

2. Череши за борба с мускулните болки

Една от киселините, които се съдържат в черешите, действа като мощно противовъзпалително средство и спомага за облекчаване на болките в мускулите. Само една чаша череши или натурален черешов сок на ден е достатъчна да облекчи неприятните спазми.

3. Спанак за по-добро зрение

Широко разпространеното схващане, че морковите са основната храна, която подобрява зрението, не е съвсем вярно. Спанакът също съдържа голямо количество бета каротин. Това вещество организмът преобразува във витамин А, който пък предпазва роговицата. Хапвайте спанак 3-4 пъти седмично, за да запазите острото си зрение.

4. Овесени ядки за добро кръвообращение

Богати на амино киселини, овесените храни помагат за снабдяването с кръв на всеки орган от тялото ви. Една чаша дневно намалява холестерола и повдига либидото. За оптимални резултати яжте овесени ядки поне 3 пъти седмично.

5. Канела за приятен дъх

Тази подправка, наред с босилека, васаби и чилантро, убива бактериите по езика и задната част на устната кухина, на които се дължи лошият дъх. Слагайте канела в киселото мляко или зърненте храни, които похапвате за закуска.