Всички сме чували прочутата фраза: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен"! Наистина само една ябълка съдържа изключително пълноценни и полезни хранителни вещества. Тя е същинска съкровищница, пълна догоре с витамини и минерали. С още по-голяма сила обаче тази истина важи за нейната кора!

Запознайте се с 5 от многобройните удивителни качества, които ябълковата кора притежава:

1. Съкровищница на витамини

Ябълковата кора е богат източник на всички видове витамини. Особено голяма обаче е концентрацията в нея на витамините А и С. Изследване, проведено в Университета на Илинойс наскоро излезе със заключението, че половината от съдържанието на витамин С в една ябълката присъства само в нейната кора. Докато витамин А се отличава с благотворното си въздействие върху зрението и кожата, то витамин C е най-добрият хранителен елемент за укрепване на имунната система. Не по-малко полезен обаче той е и за здравето на кожата. В допълнение към тези витамини, ябълка кора е богата и на витамин K и фолати.

 

2. Изобилие от минерали

Ябълковата кора е истинска съкровищница на минерали. Тя е изключително богата на калций и фосфор. В допълнение, в нея се съдържат достатъчно количество цинк, натрий и магнезий. Концентрацията на желязо в ябълковата кора е задоволително висока, което я прави чудесен здравословен избор за хора с анемия. Ябълковата кора силно се препоръчва и на бременни в първите два месеца жени, поради изобилното количество в нея на фолиева киселина. Оптималното присъствие на калций и желязо в ябълковата кора я прави изключително полезна за здравето на костите и зъбите.

 

3. Богат източник на фибри

Ябълковата кора се отличава и с изключителната си концентрация на фибри. Около 2/3 от тях присъстват само в кората. Наличието на фибри превръща ябълковата кора в незаменим помощник в борбата с килограмите, във враг на токсините и излишните мазнини. Редовната консумация на една ябълка заедно с кората е достатъчно условие, за да стимулира перисталтиката и обмяната на веществата. Това пък от своя страна оказва изключително благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

 

4. Най-богатият източник на антиоксиданти

Ябълковата кора е най-богатият източник на естествени антиоксиданти. Ако търсите плод, който оглавява класациите по качество и количество на антиоксиданти, сред които фенолни киселини и флавоноиди, това е ябълката. Антиоксидантите в ябълковата кора са сигурен щит срещу свободните радикали и разрушители на молекулите. Консумацията на една ябълка на ден е и абсолютна превенция срещу заболявания като инфаркт и диабет.

5. Сигурна бариера срещу рака

Според скорошно проучване, проведено в Университета на Илинойс, се оказва, че ябълковата кора съдържа съединение, наречено тритерпеноид, което има способността да се бори с раковите клетки. Редовната консумация на ябълкова кора чувствително намалява риска от развитие на рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

И за финал един съвет: Избирайте по-малки ябълки, които не се отличават с особена лъскавина и блясък. Преди всяка консумация, измивайте хубаво ябълката с хладка, но не и топла, вода!