Всички сме чували прочутата фраза: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен"! Наистина само една ябълка съдържа изключително пълноценни и полезни хранителни вещества. Тя е същинска съкровищница, пълна догоре с витамини и минерали. С още по-голяма сила обаче тази истина важи за нейната кора!
Запознайте се с 5 от многобройните удивителни качества, които ябълковата кора притежава:
1. Съкровищница на витамини
Ябълковата кора е богат източник на всички видове витамини. Особено голяма обаче е концентрацията в нея на витамините А и С. Изследване, проведено в Университета на Илинойс наскоро излезе със заключението, че половината от съдържанието на витамин С в една ябълката присъства само в нейната кора. Докато витамин А се отличава с благотворното си въздействие върху зрението и кожата, то витамин C е най-добрият хранителен елемент за укрепване на имунната система. Не по-малко полезен обаче той е и за здравето на кожата. В допълнение към тези витамини, ябълка кора е богата и на витамин K и фолати.
2. Изобилие от минерали
Ябълковата кора е истинска съкровищница на минерали. Тя е изключително богата на калций и фосфор. В допълнение, в нея се съдържат достатъчно количество цинк, натрий и магнезий. Концентрацията на желязо в ябълковата кора е задоволително висока, което я прави чудесен здравословен избор за хора с анемия. Ябълковата кора силно се препоръчва и на бременни в първите два месеца жени, поради изобилното количество в нея на фолиева киселина. Оптималното присъствие на калций и желязо в ябълковата кора я прави изключително полезна за здравето на костите и зъбите.
3. Богат източник на фибри
Ябълковата кора се отличава и с изключителната си концентрация на фибри. Около 2/3 от тях присъстват само в кората. Наличието на фибри превръща ябълковата кора в незаменим помощник в борбата с килограмите, във враг на токсините и излишните мазнини. Редовната консумация на една ябълка заедно с кората е достатъчно условие, за да стимулира перисталтиката и обмяната на веществата. Това пък от своя страна оказва изключително благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата и храносмилателната система.