Отслабването никога не е било толкова вкусно, лесно и бързо, както с „Щипка вкус“ от Кейт Алисън и Кей Федърстоун. Двете дами, които стоят зад проекта, са авторки на най-посещавания блог (Pinch of Nom) за здравословно отслабване във Великобритания. Кейт и Кей са професионални готвачки, които след цяло десетилетие работа в света на ресторантите стигат до идеята, че им трябва място, където да споделят рецептите си.

Сега това „местенце“ наброява над 1,5 млн. души, които използват сайта, за да откриват лесни за приготвяне ястия, с малко калории и много вкусови качества. Книгата съдържа прекрасни, засищащи и лесни за приготвяне ястия за всеки ден, повечето от които стават готови за по-малко от 30 минути. Хапвате, като в същото време и отслабвате, без да се притеснявате и да броите калориите при всяка хапка.

В основата на „Щипка вкус“ е схващането, че нискокалоричните ястия, които ни помагат да свалим така желаните килограми, може всъщност да са много вкусни, като не е нужно да се лишаваме от нищо в името на това да изглеждаме и да се чувстваме добре.

Целта на тази книга е да представи вкусни и леки рецепти, които всъщност не приличат на диетични. Под вещия поглед на обучени шеф-готвачи, изпробвали всяко едно от ястията, през споделените мнения на последователите им в социалните мрежи... Всичко говори, че „Щипка вкус“ ще се превърне в любимата книга на всички почитатели на вкусната, непретенциозна и в същото време изключително апетитна храна.

На страниците на книгата ще откриете 100 рецепти за всеки ден, за закуска, обед и вечеря, както и за различни поводи. До всяка от тях ще откриете точните продукти, достъпни и по нашите ширини, защото, нека не се лъжем, не всеки държи щипка бял трюфел в чекмеджето, за всеки случай, нали? До всяко едно от ястията пише и точно колко калории е, а с богатата селекция от рецепти за сосове като „Грейви“, „Къри“ и дийпове за начос, можете да разнообразите всяко традиционно ястие, придавайки му щипка вкус. Прекрасните снимки, направени лично от Кейт и Кей, ще предизвикат апетита ви независимо дали сте хапвали съвсем наскоро.

„Рецептите в тази книга са лесни за изпълнение, с достъпни продукти и с техники, които правят готвенето забавно. Ще имате пълен контрол в кухнята и ще създадете здравословни ястия за отслабване. Ние се гордеем с нашите предложения и се надяваме, че изпълнението им ще ви достави същото удоволствие като резултатите", казват Кейт и Кей.

В „Щипка вкус“ ще намерите класически рецепти с нов прочит като „Свинско върху балсамова леща“ (250 ккал) или „Пиле Пармиджано“ (277 ккал). Не са забравени и вегетарианците, за които има разкошни предложения като „Киш с пушена сьомга и броколи“ (137 ккал), „Пълнени сладки картофи с лют сос“ (68 ккал) или „Бум-бум карфиол със специален сос“ (70 ккал). И не се притеснявайте, ако сте сред начинаещите в кухнята, винаги можете да заложите на някоя от изключително лесните, но безкрайно интересни рецепти за десерти като ягоди, пълнени с чийзкейк, шоколадови еклери или миникексчета с кафе и орехи. И всички те – под 150 калории.

Луксозното издание от 272 страници е с твърди корици, красив дизайн и много добро полиграфическо качество, затова „Щипка вкус“ е подходяща за подарък както за познавачи на здравословното хранене, така и за изкушените от кулинарията и чревоугодниците.

Прочетете откъс от "Щипка вкус" от Кейт Алинсън и Кей Федърстоун, която излиза от издателство "Книгомания" в превод от английски език на Христо Димитров.

Уебсайтът „Щипка вкус“ (Pinch of Nom) се роди преди няколко години на чаша чай край кухненската маса. След цяло десетилетие работа в света на ресторантите искахме да създадем място, където да споделяме рецептите си. Сега вече имаме общност от над 1,5 милиона души, които използват сайта, за да откриват лесни рецепти и да се наслаждават на нискокалорична вкусна храна. Влюбени сме във всеки момент!

Докато работехме на дълги смени под напрежение в кухните на различни ресторанти, ни беше по-лесно да грабнем някаква нездравословна храна на крак. Но дойде времето, когато и двете трябваше да свалим килограми, така че решихме да се присъединим към местна група за отслабване. Веднага забелязахме, че няма лесни и вкусни идеи за рецепти, същото беше и в интернет. Бяхме изненадани колко много хора разчитат на скъпи готови ястия „с малко калории“, като се лишават от вкус и разнообразие.

Един ден Кейт изчезна в кухнята и се върна с пълнени ягоди с чийзкейк.

Бяха толкова вкусни и лесно преносими, че се превърнаха в страхотен хит в нашата група за отслабване. Споделихме с приятелите ни още няколко рецепти, които имаха голям успех, и тогава се роди идеята. Какво ще стане, ако качим рецептите на сайт и ги споделим с още хора? Наша мисия стана да създаваме лесни, здравословни и вкусни ястия, на които да се радват още хора.

Бяхме изумени от главоломното нарастване на посещенията в сайта. За около шест месеца се отчетоха по над шейсет хиляди влизания месечно. Мъничката идея беше станала голяма! По-голяма, отколкото някога си бяхме представяли!

Изведнъж хората започнаха да отслабват. Фейсбук групата на „Щипка вкус“ нарастваше с темпове, каквито никой не предполагаше. Докато групата се увеличаваше, стана ясно, че много хора, които все още не са постигнали желаното тегло и ту се хващат да свалят килограми, ту се отказват, се чувстват пренебрегнати от големите компании в диетичната индустрия. Скоро други доброволно се присъединиха към нас и сформирахме екипа на „Щипка вкус“. Започнахме да създаваме място, където онези, които все още не се бяха отказали да отслабнат (като нас), бяха също толкова важни, колкото и хората, постигнали целта си.

Целта на тази книга е да предостави вкусни и леки рецепти за храна, която не при­лича на диетичната. Ако сте се отказали, искаме да усетите, че никак не е трудно да започнете отново! Понякога може и да оставяте книгата на рафта, но е много лесно, когато пожелаете да я разгърнете отново.

„Щипка вкус“ вече е много по-голям от нас двете, не само като екип, който работи, но и като общност, която се зароди. Постоянно губим ума и дума от подкрепата и любовта, показвани всеки ден в нашата общност.

Книгата нямаше да съществува без всеки един от сподвижниците ни в нашата Фей­сбук група, без всеки един посетител на уебсайта и без всеки човек, който е допри­несъл за „Щипка вкус“: членовете на екипа, доброволците, дегустаторите и комен­таторите, които ни подлагаха на конструктивна критика, за да подобрим рецептите и съдържанието на сайта.

Тя е за вас! Надяваме се да готвите по рецептите с толкова удоволствие, колкото и ние изпитвахме, докато ги съставяхме и събирахме в тази книга.

„ЩИПКА ВКУС“ Е МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НЯКОГА СМЕ СИ ПРЕДСТАВЯЛИ!

Вижте рецепта за закуска от "Щипка вкус" >>>

ПАЛАЧИНКИ С ЯБЪЛКИ И КАНЕЛА

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 10 мин

341 ккал за една порция

Вегетарианска / Без глутен

Необходими продукти:

40 овесени ядки

1½ ябълки – 1 настъргана, ½ тънко нарязана за сервиране

50 мл нискомаслено мляко

¼ ч. л. канела на прах

1 ч. л. подсладител на гранули плюс още 1 щипка

2 средно големи яйца, разбити

2 с. л. обезмаслено натурално кисело мляко

нискокалоричен спрей за готвене

свежи дребни плодове, за украса

Начин на приготвяне:

Смелете овесените ядки в кухненски комбайн или блендер до съвсем ситно (като брашно). Пресипе­те ги в купа и ги смесете с 40 г настъргана ябълка, млякото, канелата, подсладителя и разбитите яйца. Оставете сместа.

В купа смесете киселото мляко с останалата на­стъргана ябълка и щипка подсладител.

Напръскайте голям тиган с малко нискокалоричен спрей за готвене и го загрейте на умерен огън.

С лъжица сложете четири еднакви порции от сме­ста за палачинките в тигана, като внимавате да не се докосват (ако тиганът ви не е голям, може да се наложите да приготвите палачинките на две дози). Гответе 1–2 мин, докато започнат да стягат отгоре, а отдолу станат златисто кафяви. Обърнете ги внима­телно и ги гответе още няколко минути или докато добият цвят и са готови.

Сервирайте палачинките с резенчета ябълка, свежи дребни плодове (напр. боровинки) и със сместа от настъргана ябълка и кисело мляко.