Всичко, което ядем и особено това, с което злоупотребяваме, оставя отпечатък върху кожата на лицето ни. Как да определите кои храни да избягвате и защо имате бръчки - вижте съветите на Нигма Талиб, лекар натуропат от Лондон.

„Кожата на всеки човек е огледало на хранителните му навици“, убедена е тя. 

Тя е ценен съветник за здраве и красота на множество селебритита от Холивуд. Дизайнерката Стела Маккартни, актрисите Кейт Босуърт и Пенелопе Круз и десетки други холивудски знаменитости – всички те безкомпромисно й вярват.

Докторът Талиб е издала книга за връзката между храненето и стареенето на кожата, която публикува през есента на 2015 г. във Великобритания. 

„Когато пациент дойде в моята клиника, само като погледна лицето му, мога да разбера каква храна яде и с какво злоупотребява“, откровена е Нигма.

Повече от десет години Талиб изследва проблемите на стареенето на кожата: как и защо се появяват бръчките, защо на някои хора очите стареят по-бързо, а на други челата, защо не могат да се отърват от пигментните петна по кожата и други състояния.

Прочетете по-надоу на какво се дължи всичко това и как да се предпазите от дълбоки бръчки.

След като анализира стотици случаи, Нигма идентифицира четири основни типа стареене на кожата и прави важни заключения. Всеки от случаите е следствие от неправилно хранене и прекомерна консумация на храна.

Нейният подход се счита за оригинален, тъй като идентифицира четири основни групи „алергени на младостта“.

„Хормоналните промени, които ускоряват процеса на стареене вътрешно и външно, най-бързо се виждат на лицето“, казва Нигма.

Според нея има четири категории храни, които са особено вредни за организма:

Глутенови храни

В случай, че имате непоносимост към храни, съдържащи глутен – ето какви са симптомите:

  • Зачервяване на бузите
  • Подуто лице
  • Старчески петна по долната част на лицето

Малко хора всъщност страдат от цьолиакия (истинска непоносимост към глутен), но повечето хора действително имат чувствителност към него в една или друга степен. Глутенът е отговорен за появата на възрастови петна, особено по брадичката, провокира развитието на розацея, а също така води до подуване и подуване на лицето, особено в областта на бузите.

Какво да правя, ако имам непоносимост към глутен?

Намалете количеството храните, които го съдържат, пийте колкото е възможно повече вода и яжте фибри.