Инфекциите на белия дроб в началото са безобидни. Те наподобяват настинка или грип. Когато обаче високата температура се задържи повече от 3 дни, въпреки лечението, трябва да се направи рентгенография на белия дроб. Това е най-сигурния метод за доказване на пневмония. При възпаление на белия дроб, независимо от причинителите (бактерии, вируси, микоплазми), човек губи от дихателния си обем и силите му рязко намаляват, до степен да не може да изкачва стълби.

Пред пневмонията всички възрастови групи са на колене

Когато човек с друго хронично заболяване се разболее и от пневмония,  здравословното му състояние става кризисно. Често лечението на пневмонията изисква настаняване в болница. По този начин има възможност да се подава кислород за подобряване на дишането, както и да се прилагат антибиотиците чрез вливане с помощта на системи.

Излекуването до пълно възстановяване на дишането, изисква целенасочени грижи:

  • Човек не бива да се пренатоварва физически поне един месец.Спете следобеден сън. Почивайте на всеки 2 часа. Сърцето е много уязвимо, когато страда белият дроб. За ефективна  рехабилитация допринасят балнеолечение с топли минерални вани и инхалаторни процедури, както и леки разходки на чист въздух.
  • Храната трябва да бъде прясно приготвена и разнообразна. Пийте по 2-3 билкови чая на ден. Напр. чаят от подбел е с отлично противовъзпалително и отхрачващо действие. Топлите зеленчукови супи, пюрета от сезонните зеленчуци, ястия с ориз и елда и пресните сокове са препоръчителната храна за възстановителния период. Избягвате млечната храна, за която се приема, че допълнително стимулира отделяне на секрети. В домашни условия може да си приготвите овесено мляко – половин чаша овесени ядки се варят в 2 чаени чаши вода до побеляване на водата. Оставете да кисне 20 мин., прецедете и изпийте овесеното мляко, подсладено с мед или сладко от борови връхчета. Може да прибавите и прясно изцеден лимонов сок за добър вкус, но и с лечебна цел.
  • Упражнения за възстановяване на дихателния обем. Препоръчително е упражненията да се правят в проветрена стая. От стоеж с отпуснати ръце надолу и прибрани крака,  накланяте тялото на дясно със стремеж да се докосне пода с пръстите на дясната ръка. Същевременно лявата ръка свивайте в лакътя с юмрук в лявата подмишницата (вж. картинката). Останете в тази позиция като броите до 5 и се върнете в изходна позиция. Издишайте и вдишайте. Повторете с наклон в другата посока. Упражнението повторете 5 -6 пъти. С всеки изминал ден ще може да задържате положението в наклон по-дълго, дори да преброите до 10. Лесна тренировка на дишането е многократно надуване на балон, което е подходящо и за децата, които са преболедували пневмония.

За ваше спокойствие си направете контролен преглед един месец след спиране на лекарствата за пневмонията, дори и да се чувствате в добра форма.

Подробности за лечението на пневмонията вижте във "Видео по темата" - интервю с пулмолога доц. д-р Коста Костов.