Куркумата, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенциалното обръщане на редица болести. Билката има толкова много лечебни свойства, че в момента са публикувани над 10 301 свързани статии, доказващи нейните многобройни ползи, както и на известното лечебно съединение, което се намира в куркумата – куркумин.

Това поставя куркумата на върха в списъка като една от най-често споменаваните билки с лечебни свойства в цялата наука. Следващите най-популярни изследвани билки са чесън, канела, женшен, джинджифил и млечен бодил.

От над 10 000 проучвания, отнасящи се до основната съставка в куркумата – куркумин, най-интересното е, че когато тя се сравнява с конвенционалната медицина, нейните ползи са равни на ползите от голям брой фармацевтични лекарства.

Редица проучвания дори доказват, че използването на куркума на таблетки е по-изгодно, спрямо използването на някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, взимайки се предвид евентуални странични ефекти от тяхната употреба и цена. Фитнес инструкторът Станимир Михов хвърля интересна светлина върху лечебните свойства на куркумата и за какво лечение може да намери приложение.

 

1. Куркума за отслабване

Използването на куркума за отслабване може да помогне да се предотврати натрупването на килограми и да се контролират нивата на кръвната захар. За да е наистина ефективна, тя обаче трябва да се използва като част от пълна програма за отслабване, която включва здравословно хранене и упражнения.

Проучвания показват, че куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да помогнат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки и да се намали честота на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло.

Въпреки че изследвания доказват ползата на куркумата при отслабване, най-голяма част от проучванията са направени върху животни. Изследванията на ефектите от куркумин за загуба на тегло при хора продължават.

Нараства интересът към използването на хранителни добавки с куркума при диети за загуба на тегло заради редица онлайн доклади, които показват, че този естествен екстракт може да има сериозни положителни ефекти. Подобно на много заболявания, затлъстяването се характеризира с усилени възпалителни процеси в организма.

Активната съставка на куркумата, доказано модулира голямо разнообразие от клетъчни функции, за да редуцира вредните възпалителни процеси. Проблем, който се наблюдава при използването на куркума е, че тя съдържа средно между 2 и 7% активно вещество куркумин. Хранителни добавки с куркумин са на разположение и съдържат значително по-високи концентрации (над 10 пъти тези на подправката).

Накратко: Самостоятелно увеличаване на приема на куркума не е ефективна стратегия за отслабване, но може да спомогне значително за облекчаване на редица състояния и симптоми, свързващи се с покачване на нежелани килограми и затлъстяване. Куркумата като подправка има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин).

2. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни свойства за лечение

Куркума е подправката, която дава жълтия цвят на кърито. Използва се в Индия от хиляди години и като лечебна билка, заради съединения, които се наричат куркуминоиди. Най-важният и широко изследван от тях е куркуминът. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Както беше споменато, съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо – около 2-7% от теглото.

Повечето от проучванията, които са доказали положителните ефекти от билката, използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин. Дозите в проучванията обикновено надвишават 1 грам дневно. Би било много трудно да се достигнат тези нива само с помощта на куркума като подправка към храната.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ползи на билката, трябва да се насочите към екстракт, съдържащ значителни количества куркумин. Още един минус на куркумата е слабата ѝ абсорбация в кръвта. Овкусяването на храненията с черен пипер ще повиши нивата на пиперин – естествено вещество, което доказано повишава абсорбацията на куркумина.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да се приема с храна, богата на мазнини, за още по-добро усвояване от организма.

Накратко: Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Повечето проучвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани да включват големи количества куркумин, за да се извлекат максимални ползи от лечебната билка.