С настъпването си, зимата ни налага някои неприятни и други доста нездравословни ограничения. Освен че вече не можем да бъдем продължително физически активни на чист въздух при минусовите температури, количеството на качествената прясна храна драстично намалява. Някои от тях можем да консумираме целогодишно, но би било чудесно да включим активно в менюто си именно тогава, когато не можем да разполагаме с голямо разнообразие от сочни пресни зеленчуци и плодове.

Пчелен прашец


Ако в кухнята ви не присъства бурканче пчелен прашец, по-вероятно е да не познавате силата на качествата му. В противен случай едва ли бихте го пропуснали. Той съдържа около 40% протеин, а половината от него представлява бързо усвоими аминокиселини.
Вълшебният прашец е по-богат на аминокиселини от всичко друго, включително яйцата, телешкото месо, сиренето и др. Той е изключително пълноценна и здравословна храна, коригираща изцяло донякъде нездравословното хранене на съвременния забързан човек. Богат е, също така, на витамини, включително фолиева киселина, като всъщност списъкът на полезните вещества в него е доста дълъг. Днес е доказано неговото антибактериално, кръвотворно, заздравяващо стените на кръвоносните съдове, регулиращо нивото на лошия холестерол, противоалергично, имуностимулиращо, тонизиращо действие. Да не говорим, за ниската му калорична стойност – две пълни супени лъжици с пчелен прашец не съдържат повече от 90 калории. А най-добрата новина – той успешно подмладява и подхранва кожата, като се бори едновременно и със стареенето, и с упоритото акне на тийнейджърите.


 

Ананас


Трудно се среща човек, който да не харесва вкуса на ананаса. Това със сигурност се дължи на факта, че в него се съдържат повече от 60 различни ароматни вещества, които са причина за богатия му аромат. Ананасът е богат обаче и на бромелаин, аскорбинова и лимонена киселина, хранителни влакна, провитамин А, витамините от В групата, както и С, и РР, магнезий, калий и множество минерални вещества и микроелементи.
Консумацията му е прекрасна профилактика срещу сгъстяването на кръвта, препоръчителна е при сърдечносъдови, бъбречни, мускулни, ставни и инфекциозни заболявания от различен произход. Ананасът е и чудесен помощник в борбата с упорития целулит.


Червена леща


Макар на някои все още да им изглежда прекалено екзотичен избор, червената леща е шампион в здравословно отношение и въобще не би следвало да е пренебрегваме от тесногръдие. Тази специфична култура наистина е характерна за ориенталската кухня, но пък тези народи боледуват по-малко от редица заболявания, от които ние или трудно, или въобще не можем да се отървем. Така че, въпреки че не е особено различна на вкус, червената леща е изключително богата на желязо и протеини. Невероятно подходящ избор за трениращите, които искат да изградят мускулна маса, защото протеините в порция леща се равняват на тези в порция чисто месо. Само една чаша червена леща може да ни осигури близо 50% от дневната доза протеини, които са ни необходими за целия ден. А съдържа само 200-250 калории. Естествено, ако искате да отслабнете, червената леща може да ви стане един от най-добрите приятели. И това далеч не е всичко – нейното богатство от фибри може да ви помогне да регулирате и стабилизирате нивата на кръвната ви захар.