Според поверието Баба Марта e старица с много променлив нрав. Именно затова е трудно да се каже март месец в кой сезон е – има дни, топли като лято, и други - студени като люта зима.

ПОВЕРИЯ И РИТУАЛИ

За да омилостивят лошотията й, в миналото са посрещали първия ден от нейния месец "с червенко".

Така можели да се надяват, че тя няма да се люти и няма да пръска дъжд и сняг. В ранната утрин на 1 март стопанките на къщите премитали навсякъде, запалвали боклука, за да няма дома бълхи и буболечки и обикаляли двора, като дрънчали с тенджери и лъжици, за да прогони силния звук змиите и гущерите.

ЛЕГЕНДИ ЗА БАБА МАРТА

Легенда, свързана с образуването на българската държава пък, разказва друга интересна история за повода за възникването на мартениците.

Когато хазарите пленили дъщерята на Кубрат – Хуба, водачът им предложил да я освободи, ако братята й го признаят за техен владетел. Само най-големият – Баян, признал хазарското владичество. Другите тръгнали да търсят нови земи. Разбрали се, когато намерят, да им пратят птица със завързан конец на крака, която да последват и да избягат от пленничество. Не след дълго такава птица долетяла при Хуба. Имала златен конец на крачето.

Братът и сестрата тръгнали да бягат, но хазарските стрели успели да пронижат Баян. Кръвта му обагрила конеца, който държал в ръката си и така половината от него станала червена, другата си останала бяла. Войниците на Аспарух успели да спасят двамата от хуните, а Аспарух закичил на всеки от тях от кървавия конец - за здраве. Нарекли го мартеница, заради името на месеца.

МАРЕТНИЦИТЕ ПО СВЕТА

А знаете ли, че румънският братовчед на българската мартеница се казва...  

По традиция, в началото на март, в Румъния си разменят украшения, направени от бели и червени конци, които като визия много напомнят нашите мартеници. Наричат ги мърцишор.

Археолозите твърдят, че са намирани много древни мърцишори, които са били изработени от злато или сребро. Закичвали са се не само на хората, но и на дърветата – за да плодородни.

В Родопите наричат първите мартенски дни “броени”.

В началото на месеца си изберете един ден и по времето, което е тогава, може да гадаете каква ще бъде вашата година.

Снимка: Ладислав Цветков