В област Варна я наричат „маминка“, а из цялата страна е позната като баба. Две нарицателни имена, назоваващи родителите на вашите родители. А, ако трябва да бъдем по-описателни, можем да започнем така:

Те истински държат да сте сити и всеки път, когато имат възможност готвят безброй манджи, за да ви нагостят.

Е, 23 юли е Световния ден на бабата. Честито на всички маминки и баби, според региона, в който се намират!

В миналото думата „баба“ се е използвала за жените, които помагали на родилките. Акушерките и бабите са уважавани и почитани като закрилници на новия живот и този на майката.

В славянската митология „баба“ също носи единствено позитивен смисъл – тя е персонаж със свръхестествени способности, знания и умения, което я прави почитана, уважавана и ценена.

В българския език думата носи негативно звучене за някои хора. Много баби, тъщи и свекърви държат да бъдат наричани „маминка“, считайки, че това обръщение крие възрастта им.

Прочетете кои са едни от най-известните млади баби у нас по-надолу.

 

Попфолк певицата Глория стана баба през 2020, когато беше на 47 години. Дъщеря й, певицата Симона Загорова, я зарадва с внучка. Внучката е кръстена на баба си, чието истинско име е Галина.

„Благодаря ти Боже за този дар!“, пише младата баба.

Носителка на титлата Мисис Баба Вселена – Дони Василева. Тя губи сина си, когато той е едва на 2 годинки. 3 месеца след това умира майка й. И всичко това, докато тя е само на 19 години. Много хора я познават като една от участничките във „Фермата“ и „Мама готви по-добре“. За други е известна като „Мисис Баба“, защото е едва на 38 г., когато се ражда внукът й.

„Докато първото ми дете беше на една годинка, ходех по лекари с второто и забременях с трето. В онези години знаехме много малко за болестите и разчитахме на информацията от болниците. Не си давах сметка колко сериозно болно е детето ми в началото. Чак когато го изгубих, осъзнах, че през цялото време съм гледала неизлечимо болно дете“, признава Мисис Баба пред ladyzone.bg.

Певицата Белослава също се зарадва на първото си внуче през 2023, когато беше на 49 години. Внучката й се казва Яна.

„На деди“ и три сърца, написа тогава Евгени Йонов, съпругът на Белослава.

Попфолк певицата Деси Слава също стана баба на 45 години. Тя посрещна своята първа внучка на 17 април 2024 г.

„Боже, благодаря ти, че м дари с най-прекрасната внучка, която носи моето име. Пожелавам на всеки да изпита това щастие!“, пише певицата.

Днес е денят, в който да кажете на бабите си колко невероятни са всъщност. Отидете на гости на баба, за да ви нагости или поне се обадете по телефона на любимата си възрастна дама.