Двойките у нас, сключили еднополов брак зад граница, не могат да отглеждат децата си в България, защото това се оказва в разрез с българското законодателство. За една такава двойка - Виктория и Лорен, разказва Ирена Рашева.

Те са заедно повече от 10 години. Преди почти две в Съединените щати се ражда и дъщеря им.  

„Тъй като аз не съм биологичната майка, когато моята съпруга и партньорка роди в Щатите, на нас ни беше даден изборът дали аз да бъда записана като един от родителите, което естествено ние направихме, и аз се водя равноправен родител“, споделя Виктория Илич.

Лорен се влюбва в България и решават да заживеят тук заедно с детето си. Но се оказва, че малката Аделин не може да има българско гражданство, нито ЕГН.

„Като български гражданин аз имам правото да регистрирам моето дете, което е родено в чужбина. Единственото условие е аз да бъда регистрирана на акта за раждане. Проблемът обаче е, че на мен ми искат произход, искат да докажа, че аз съм биологически майката на Аделин. Аз няма как да направя това“, казва Виктория.

За Аделин остава вариантът да има само един пълноправен родител. Бебето е заченато в София, а биологичният му баща е избран по каталог. 

Двете жени в момента водят дело, за да могат заедно да са родители на момиченцето си.

Цялото видео гледайте на btvnovinite.bg.