Навярно много родители са се питали

защо е необходимо супата да бъде включена и да предхожда основното ястие в детското обедно (или вечерно) меню още от 6-7-мия месец. Допитах се до някои източници и ето какво научих.

Трябва да имаме предвид, че основното ястие е най-важното за задоволяване енергийните изисквания на детския организъм. Но тъй като то по-трудно предразполага жлезите с вътрешна секреция към действие, супата е тази, която трябва да го предхожда.

Сама по себе супата представлява една прекрасна храна,

тъй като водата и още повече кипящата, има уникалното свойство да абсорбира витамините, солите и почти всички хранителни вещества от продуктите, врящи в нея. Така полученият топъл разтвор е почти готова храна за клетките. Попадайки в храносмилателния тракт, тя много лесно се дообработва от ензимите и остава само най-леката задача на кръвта да я пренесе до тях. Това означава, че супата е най-лесно усвоимата храна за детския организъм. И като предшестваща основното ястие, тя "отваря врати" и стимулира неговото по-бързо и пълноценно абсорбиране.

Има и още нещо, което трябва да знаем

Както основното ястие, така и супичката преди него трябва да бъдат топли, с температура малко над телесната, но в никакъв случай горещи, т.е. повече от 40 градуса.

Ако храната е студена,

тя преминава прекалено бързо през стомаха и не дава възможност на организма да я възприеме като храна. Лесно е да се досетите, че у детето остава чувство за глад и нужда за още храна. Ако този процес има повторяемост, рискуваме нежелано пълнеене и затлъстяване.

Обратно, топлата храна

от една страна преминава по-бавно през храносмилателния тракт и дава възможност на ензимите и кръвта да я обработят и усвоят. От друга страна тя стимулира по-лесното разграждане и превръщането й в готови и лесни за приемане от клетките хранителни вещества.