На 11-и октомври светът отбелязва Международния ден на детето момиче. По този повод УНИЦЕФ предостави нови данни, разкриващи мащабите на насилието над подрастващи момичета, както и будещото тревога отношение, позволяващо подобна злоупотреба да продължава да съществува. Наборът от данни събира на едно място всички по-важни показатели от изтичащата година и по този начин демонстрира съвсем нагледно тежкото влияние, което насилието оказва върху подрастващите момичета, тяхното бъдеще и това на общностите и държавите им.

Сред ключовите статистически данни се открояват следните:
• Почти 1/4 от момичетата на възраст между 15 и 19 години (около 70 милиона в световен мащаб) свидетелстват, че са били жертва на различни форми на физическо насилие, откакто са навършили 15-годишна възраст.

Почти 120 млн. момичета на възраст под 20 години (или 1 на всеки 10 в световен мащаб) са преживели насилствен полов контакт или други форми на сексуална злоупотреба; а 1 на всеки 3 омъжени момичета на възраст между 15 и 19 години (или 84 милиона в световен мащаб) са станали жертва на емоционален, физически или сексуален тормоз, извършен от техния съпруг или партньор.

• Данните показват, че в някои страни 7 на всеки 10 момичета на възраст между 15 и 19 години, които са преживели физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили подкрепа: голяма част от тях заявяват, че не възприемат случилото се като злоупотреба и следователно не го считат за проблем, нуждаещ се от помощ.

От цялото женско население в световен мащаб днес, 700 млн. са жените, които са сключили брак преди да навършат 18 години. 1 на всяка 3 от тях е била омъжена преди 15-тия си рожден ден.

• Данните свидетелстват за притеснителни нива на приемане на насилието, особено сред самите момичета. Половината от всички момичета на възраст между 15 и 19 години в глобален мащаб смятат, че мъжът има право да бие съпругата или партньорката си при определени обстоятелства – като отказ от секс, излизане от дома без разрешение, спорове, пренебрежително отношение към децата или прегаряне на вечерята.

"Тези цифри говорят за психологическа нагласа, която толерира и дори оправдава насилието – и би трябвало да звучат стряскащо за всеки, навсякъде по света", заяви Гита Рао Гупта, Заместник-изпълнителен директор на УНИЦЕФ.
   
УНИЦЕФ изтъква конкретни действия, които трябва да се предприемат, за да се предотврати насилието над момичетата. Те включват: стимулиране на момичетата да ходят на училище; подсигуряването им с ключови умения за справяне с живота; подкрепата на родителите, включително финансова, за да се намалят рисковете, представляващи заплаха за момичетата; промяна на нагласите и нормите в общността посредством разговори и разпространение на информация; подсилване на законодателните, съдебните и социалните системи и услуги.

"Проблемът е глобален, но решенията трябва да бъдат намерени на национално, общностно и семейно ниво. Ние имаме отговорност към защитата, образованието и овластяването на подрастващите. И всички ние сме длъжни да допринесем за прекратяване на практиките на насилие над момичетата", каза още г-жа Рао Гупта.

Още факти в Международния ден на детето-момиче >>

Физическото насилие
• Почти ¼ от момичетата на възраст между 15 и 19 години (70 млн. в световен мащаб) свидетелстват, че са били жертва на различни форми на физическо насилие.

2 от всички 3 момичета в ранна подрастваща възраст – между 10 и 14 години – редовно стават обект на телесно наказание. То продължава да бъде прилагано от родителите и на по-късен етап в процеса на съзряване на момичетата и по този начин се превръща в предпоставка за физическа агресия и от страна на интимните партньори.

• 1 от всички 3 момичета на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб редовно стават жертва на тормоз.

Сексуално насилие
Около 120 млн. момичета на възраст под 20 години (1 на всички 10 в световен мащаб) са преживели насилствен полов контакт или други форми на сексуална злоупотреба.

1 на всеки 3 омъжени момичета на възраст между 15 и 19 години (или 84 млн. в световен мащаб) са станали жертва на емоционален, физически или сексуален тормоз, извършен от техния съпруг или партньор.

Данните показват, че в някои страни 7 на всеки 10 момичета на възраст между 15 и 19 години, които са станали жертви на физическо и/или сексуално насилие, никога не са потърсили помощ: голяма част от тях заявяват, че не възприемат случилото се като злоупотреба и следователно не го считат за проблем, нуждаещ се от подкрепа.

Ранните бракове
От цялото женско население в световен мащаб днес, 700 млн. са жените, които са сключили брак преди на навършат 18 години. 1 на всяка 3 от тях е била омъжена преди 15-тия си рожден ден.

• Най-високите нива на детски бракове са установени в Южна Азия и Субсахарска Африка. Почти половината от всички деца булки в световен мащаб живеят в Южна Азия – 1 на всички 3 в Индия.

• Във възприемането на детските бракове съществува огромно разминаване между най-бедните и най-богатите. Семействата, които живеят в бедност, са 2,5 пъти по-склонни да прибягнат до бракове в ранна детска възраст, отколкото тези с добро благосъстояние

Женско генитално осакатяване
Около 28 млн. сред днешните подрастващи момичета са били подложени на женско генитално осакатяване в 29-те държави в Африка и Близкия изток, където тези практики са най-разпространени.   

Наличните данни показват, че женското генитално осакатяване продължава да се практикува въпреки индивидуалните предпочитания то да бъде прекратено. В повечето от страните, където женското генитално осакатяване е концентриране най-много (21 от 29 държави), мнозинството от момичетата са на мнение, че тези процедури трябва да бъдат преустановени. 

• Ако не настъпи трайно намаляване на случаите на женско генетично осакатяване още отсега, броят на момичетата, подлагани на тези процедури всяка година, ще нарасне от 3,6 на 6,6 млн. до 2050 г.

За инициативата "Да спрем насилието над децата": УНИЦЕФ стартира инициативата на 31 юли 2013 година, за да призове към общи и всеобхватни действия, с което да се прекрати насилието над децата. За целта УНИЦЕФ подчерта факта, че насилието се случва навсякъде, но много често остава извън полезрението или е толерирано заради социални и културни норми. Под надслова "Да превърнем невидимото във видимо", инициативата има за цел да повиши осведомеността – като първа стъпка към промяна в нагласите, поведенческите модели и политиките. Инициативата също така подкрепя усилията да се съберат солидни свидетелства за това кои действия дават реален резултат, като препотвърждава идеята, че насилието може да бъде предотвратено чрез осветяване на усилията и добрите практики на всички нива на обществото. Около 70 държави от всички региони на света официално се включиха в инициативата "Да спрем насилието над децата", което дава силен тласък на усилията да се разпознаят, проследят и докладват всевъзможните форми на насилие над децата.