На 13 април 2024 г. в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще се проведе форумът ОБРАЗОВАНИЕТО – каквото и да е или КАКВО ДА Е?“. Събитието е образователно, некомерсиално, с обществена полза и се организира от родителската медия „Майко Мила“ и сдружение „Национална мрежа за децата“, за да събере родители, експерти, институции и медии в общ разговор за „трудните“ теми в образованието и да потърси работещите решения.

Програмата включва четири панела:

  • Как трябва да изглежда ранното учене? (И защо не трябва да е такова, каквото е.)
  • Едносменният режим – малката промяна води до големите.
  • Какво мерят матурите – успехите на училища и ученици или възможността на родителите да плащат за частни уроци?
  • Агресията в училище – проблем на всички, решения от никого.

Събитието има за цел да подкрепи смислените усилия в подобряване на средата и условията за всички деца и ще предостави общо пространство за граждани, неправителствени организации, ресорни журналисти и политици, така че всички страни да обединят усилия и да поставят началото на нова и по-добра посока в развитието на образованието в България.

В „ОБРАЗОВАНИЕТО – каквото и да е или КАКВО ДА Е?“ ще се включат родители, учители, директори и образователни експерти. В четири дискусионни панела и в диалогичен формат с присъстващите на събитието ще бъдат предложени възможни и работещи решения, за да се опитаме да направим заедно крачка напред към една образователна система, която отговаря на съвременните изисквания и нужди на учениците.

Форумът се провежда с подкрепата на кмета на София Васил Терзиев. В четирите панелни дискусии ще се включат директори и преподаватели от училища и детски градини.

Ще участват още Ваня Георгиева - част от екипа на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката, Александра Мирчева - експерт от Столичната община, Красимира Хаджииванова - съосновател на родителската платформа "Майко Мила", Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация “Родители” и член на УС на Национална мрежа за децата, Пламена Николова от Фондация за децата в риск по света и други.

Събитието е със свободен вход. Предвиден е и целодневен стрийминг на дискусиите /тук/ с цел включване на родители и образователни специалисти, които се вълнуват от темата, но не могат да присъстват на живо или се намират извън София.

Ако желаете да се включите в събитието на живо, заповятайте в „Топлоцентрала“ – София, ул. "Емил Берсински" 5. Събитието започва в 10:00 ч.

Тук можете да видите пълната програма.