Кърмата е най-добрата храна, която може да получи вашето бебе. Но това не означава, че да засища е единственото, което тя може да прави. На българска почва най-смелото, до което е стигало използването на кърма, е било – в сутрешното кафе на татко или в следобедния кекс. Когато в дома ви има бебе, присъствието на кърма и приемането на женските гърди като естествен източник на хранене е нещо съвсем нормално. Повечето хора, които се учудват или приемат това с изненада, погнуса или просто повдигане на вежда, обикновено не са имали скоро досег с новородено. Скандално ли е използването на кърмата за нещо различно освен храна на бебета или е нещо нормално?

Сирене от кърма
Тази рецепта за сирене от кърма идва от Лесли, майка на малката Илияна, която поддържа блог предимно кулинарна насоченост. Млечният продукт е вариация на сирене, защото майчината кърма в чист вид не може да се подсири. Лесли я желира, с което тя добива по-различно от обичайното си течно състояние.
Как се прави? 180 мл. кърма, 1/4 чаша разтопено кокосово масло, 2 с. л. нишесте от тапиока, 3 ч. л. желатин (тя използва Kappa carrageenan ), ¼ ч. л. сол. Всичко се слага в блендера за около 10 минути, докато стане с консистенция на топено сирене. Сместа се сипва в стъклен съд и се оставя в хладилник.

Снимка: avocadosandales.wordpress.com

За да се получи истинско сирене, е достатъчно към кърмата да се прибави малко животинско мляко. Такова приготвя шеф Даниел Анжер. Когато съпругата му започнала да трупа пликчета с кърма във фризера, той решил, че трябва да я трансформира по някакъв начин. Към 2 чаши кърма добавил 2 ч. ч. животинско мляко, 1 ½ ч. ч. йогурт, таблетки с мая за подсирване и 1 ч. л. морска сол.

Без да се съмнява в своите кулинарни умения, Даниел приготвил бяло сирене, което успял да панира, да добави към салата и да гарнира с печени зеленчуци. Единственото му притеснение е дали приготвянето на сирене от кърма е етично. Притесненията са потушени от факта, че готвачът не предлага това сирене в менюто на ресторанта, а го пази само за консумация от дъщеря си Арабела.

Сладолед от кърма

Сладолед от кърма
По повод раждането на второто бебе в английската кралска фамилия, организаторите на кампания за кърмене и лондонска компания за сладолед ребрандират предложения през 2011 година сладолед от кърма. Активистката
Victoria Hiley казва, че по този начин иска да напомни на херцогинята от Кейбридж и на всички майки в страната колко вкусна е кърмата, независимо на колко години си. Royal Baby Gaga ice cream е направен с помощта на донорска кърма от The Licktators, събирана според наложените медицински стандарти.

Victoria Hiley споделя още, че са получили голяма подкрепа от кърмещи майки за производството на сладоледа още през 2011 г, въпреки че някои британски политици все още са против кърменето на обществени места. Част от рекламната кампания – God save the cream! Сладоледът може да се поръча онлайн или всеки желаещ да си направи вкъщи, според рецептата, която е предоставена онлайн – 250 мл кърма, 125 мл сметана, 2 жълтъка, 88 г захар, щипка сол и шушулка ванилия.




Сапун от кърма
Една майка от Флорида използва кърмата, за да прави сапуни. Първоначалният й експеримент днес се е превърнал в малък бизнес. Паула Д'Аморе пробва направения сапун първо върху себе си и когато усеща, че кожата й става много мека, а сърбежите изчезват, споделя идеята си в социалните мрежи и веднага получава заявки за 10 поръчки. Когато прави сапун от кърма за други майки, тя използва тяхната кърма. Своята използва само за сапуни, с които се мият членове на семейството й.
За направата на сапун Паула смесва кърма с кокосово масло, глицерин и други натурални съставки. 3 блокчета сапун се предлагат на цена от 15 долара.