След игрите с вълничките и забавленията на пясъка, по пладне идва ред на огладняването и на моя малък голям авер Готвача. Приятелството с него, бих казал, е истинска привилегия. Всеки обед той ме посреща с нов специалитет. Благодарение на него вече съм любител и ценител на рибката и морската кухня.
Всички диетолози препоръчват риба поне два-три пъти седмично,
стига да сте закръглили годинката. Освен прекрасните вкусови качества обаче, различните риби, миди, скаридки, рачета и калмарчета, за по-чувствителните носят опасност от алергии. Затова и захранването специално с морски дарове, чичковците доктори препоръчват да започне след навършването на две и половина – три годинки.
Тъй като самият аз съм близо на годинка и половина,
що се отнася до рибката, бих си я похапвал по всяко време – и като предястие, и като супичка, и като основно блюдо – маринован печен карагьоз на жар, например.
Да не забравяме,
че рибката е най-мощният богат източник на полиненаситени мастни киселини и незаменим доставчик на безценни минерали и витамини.
Ваш Мишо, приятелят на морския готвач :)