Още от съвсем малка очарователната моделка Кристина Нгуен обича да помага в кухнята, като в нейния дом всяка неделя идвала с топлия и вкусен аромат на любимите десерти, приготвяни задружно. Дългокосата красавица e известна с омайващите си кулинарни умения, а пред LadyZone тя призна каква е нейната тайна за всяко вкусно ястие, както и каква е най-голямата беля, която е правила като дете.
Какъв е десертът (вкусът) на твоето детство?
Десертът от моето детство... Определено са два десерта - крем карамел и масленки. Обожавам ги. Това е ароматът на детството ми. Аромат на уют и домашни масленки, които се пекат във фурната.
Кой ги приготвяше?
Имам спомени от много малка, може би съм била на 5 или 6 години. Спомням си как заедно с мама всяка неделя правехме домашни масленки, а тати забъркваше крем карамел.
Днес правиш ли ги често по твой (нов) начин?
Към днешна дата правя само крем карамел. Обичам от време на време да разнообразявам, като слагам в сместа и кроасани. Моята тайна за всяко вкусно ястие приготвено от мен е много проста - слагам две щипки любов.
Какво дете беше?
Винаги съм била много тихо и послушно дете, не бях много социална.
Най-паметната беля (щуротия), която си правила?
Бях в първи клас, когато хванах кибрит и не знам как стана, но запалих табуретката в хола. Мама беше в банята, а тати готвеше нещо за вечеря. Спомням си, че ме наказаха и ме нашляпаха. Това е била най-голямата пакост, която съм правила.
Какво мислиш за празнуването на Хелоуин?
Това е един забавен повод за деца и големи - да се маскират, да излязат навън и да се забавляват.
Може да се каже, че и аз го празнувах, но допреди две години. Тогава активно около седем поредни години не бях пропускала да си купя или направя костюм, както и да изляза с приятели на парти по повод Хелоуин.
Пакост или лакомство?
Мисля, че ще е пакост.
Рецепта за класически крем карамел
Необходими продукти:
прясно мляко - 1 л
захар - 1 ч.ч. за крема
яйца - 6 броя, по - големички
ванилия - 1 пакетче
захар - 1 к.ч., за карамелизирането
- Сипете захарта за карамелизирането в съд на котлона заедно с малко вода и нагрявайте, докато се получи златист карамел.
- Разпределете го в предварително подготвените формички.
- Разбийте яйцата, останалата захар, ванилията и прясното мляко и разпределете сместа в купичките.
- Наредете ги в дълбока тава, долейте вода в тавата до 1/2 на формите и сложете да се пекат, докато хванат приятна кафеникава коричка отгоре.
- Пече се на слаба фурна 1 час, на около 150-160 градуса. Водата не трябва да завира! Иначе крем карамелът ще стане на балончета/шупли.
- Готовият десерт се обръща в чиния преди поднасяне.
Рецепта за класически масленки
Необходими продукти:
мас - 200 г размекната, свинска
яйца - 1 бр.
пудра захар - 150 г
брашно - около 400 г
ванилия - 4 прахчета
пудра захар - за овалване
- Разбийте с вилица яйцето, размекналата се свинска мас и захарта. Сместа се добавя към брашното с ванилията.
- Замесете тестото бързо, за да не размекне прекалено мазнината.
- Разточете го на кора с дебелина около 5 мм, след което изрежете желаните от вас форми или може да го оформите на топчета.
- Подредете масленките в тава с хартия за печене и ги оставете на 180 градуса за около 10-12 минути - до леко порозовяване.
- Готовите масленки още горещи се овалват в пудра захар.