Изпълнени с ентусиазъм за наближаващия Хелоуин, поканихме Нейно Превъзходителство посланикът на САЩ в България Херо Мустафа за интервю в месечната тема на Ladyzone.bg, която през октомври е "Пакости и лакомства от детството". "Подобно на кукерите в България, ние празнуваме Хелоуин, като се обличаме в различни костюми", споделя тя в ексклузивно интервю пред Ladyzone.bg. И не само това. Тя ни разкри и любимата си рецепта за бисквити "монстър кукис". Ето как да си ги приготвите вкъщи и не пропускайте да видите как се подготвят за посрещане на празника в Посолството на САЩ в София - всичко това ще ви вкара в правилното настроение за Хелоуин.

Кой е сладкишът или вкусът на Вашето детство? 

Винаги се сещам за "монстър кукис". Всеки обича сладки, но "монстър кукис" са специално нещо. Докато повечето деца получават обикновени бисквитки с шоколадови парченца, аз получавах "монстър кукис", в които имаше доста допълнителни съставки. Най-хубавото на "монстър кукис" е, че всеки може да използва различни съставки за тези сладки.  

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Кой приготвяше тези бисквити вкъщи? 

Винаги майка ми ги правеше, а ние й помагахме. Помня, че много се забавлявахме, когато ги приготвяхме заедно. Обичах да правя тези бисквитки с моето семейство. Това беше по-хубаво дори от яденето им.

Вие имате ли свой вариант на този сладкиш и каква е рецептата за него?

Да! Запазила съм тази традиция и сега правя тези бисквитки с моите деца. Ето рецептата за "монстър кукис".

Необходими съставки:

  •  3 яйца
  •  ½ ч. ч. кафява захар
  •  1 ч. ч. бяла захар
  •  350 г фъстъчено масло
  •  110 г краве масло
  •  1 ч. л. течен екстракт от ванилия
  •  ½ ч. л. сол
  •  2 ч. л. сода за хляб
  •  240 г овесени ядки
  •  150 г шоколадов чипс или парченца черен шоколад
  •  150 г бонбони M&M’s

Снимката е илюстративна
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  • Смесете фъстъченото масло, кравето масло, кафявата захар, бялата захар, яйцата и екстракта от ванилия в голяма купа и разбъркайте добре.
  • Добавете овесените ядки, содата за хляб и солта. Разбъркайте отново добре. След това добавете шоколадовите парченца и бонбоните M&M’s.
  • В голяма плоска тава за печене оформете бисквитките, като използвате по 2 супени лъжици от тестото на бисквитка и ги поставете на равно разстояние една от друга.
  • Оставете разстояние между бисквитките, защото по време на печенето те ще се сплескат и разширят.
  • Печете в предварително загрята на 175°C фурна в продължение на 15-20 минути, докато бисквитките започнат да покафеняват отгоре. Оставете ги да изстинат и им се насладете.

Пакостливо дете ли бяхте? 

Подобно на всички деца и аз съм се забавлявала много като малка. Имам трима по-малки братя, което означава, че винаги имаше някакви бели. От всички нас аз бях най-отговорната и най-фокусирана върху учението, но определено съм си оставяла време и за забавления - нещо, което всички деца трябва да правят.

Как празнувате Хелоуин вкъщи и правите ли нещо специално на този ден със семейството си? 

Да, ние празнуваме Хелоуин, както у дома, така и в Посолството. Обичаме да се ангажираме с традиционните дейности около този празник – маскираме се в различни костюми, правим тиквени фенери и разбира се – обикаляме къщите за "лакомство или пакост".

Снимка: Личен архив

Какви са най-ярките Ви спомени от празнуването на Хелоуин като дете? Пакост или лакомство?

Определено лакомство! Винаги ми е харесвало да обикаляме къщите за "лакомство или пакост" в моя квартал, защото винаги получавахме огромно количество бонбони. Кое дете не би се радвало на купища бонбони.

Как бихте описали Хелоуин на всяко дете по света?

Хелоуин е специален празник. Маскираш се в някакъв костюм – можеш да бъдеш любим герой от книга или любимия ти супергерой. Събираш се с приятели и семейството си и се преструваш на някой друг през цялата вечер! Празнуването на Хелоуин е дългогодишна традиция и както много традиции в Съединените щати заимства елементи от много различни култури. Повечето историци считат, че Хелоуин е свързан с древните фестивали, отбелязващи края на лятото, началото на зимата и събирането на реколтата. Подобно на кукерите в България, ние празнуваме, като се обличаме в различни костюми и си организираме тържества.

Снимка: Личен архив

Кой е любимият Ви момент от празнуването на Хелоуин?

Най-много обичам да наблюдавам вълнението на децата, когато избират костюмите си, а също и когато обикалят за „лакомство или пакост“. Често приготовленията започват седмици преди празника. Харесвам и това, че възрастните продължават традицията. Днес хора от всички възрасти организират събирания за Хелоиун - това вече не е само празник за децата.

Кой е най-интересният и страшен костюм, с който сте празнували Хелоуин? 

Спомням си, че веднъж боядисах лицето си бяло и залепих блестящи стикери върху него. Не съм сигурна дали съм се опитвала да се маскирам като някого конкретно или просто съм мислела, че с тези стикери ще изглеждам страшна. Няма значение какво точно е било, но според мен беше много добра дегизировка за Хелоуин.

Намирате ли прилика между Хелоуин и някой от българските празници, които познавате?

Както споменах, Хелоуин винаги ми напомня за българските кукери, вероятно заради костюмите, но също и заради далечните исторически корени, които двете традиции имат в нашите страни. Много харесвам сложността на кукерските костюми, всички те са толкова уникални!

Кой ви е любимият български празник и с какво го свързвате?

Баба Марта! Харесва ми, че млади и стари почитат този празник с ентусиазъм. Харесва ми, че е празник на зараждащата се пролет и приятелството и момент, в който се фокусираме върху желанията си за бъдещето.

  • Гергана Стоянова: Търся баланс между празниците в душата и празниците в календара и мисля, че успявам!
  • Андрей за вкуса от детството: Угощения с шоколади и Иван, който някога ми подари единственото си марсче
  • Рая Пеева била щуро дете - майка й припаднала, когато я видяла с клон в гръкляна
  • Дъвки "Турбо" и подстригани Барбита - кои са топ пакостите и любимите лакомства от детството на Петя Дикова
  • Кристина Нгуен: Ароматът на детството ми - уют и домашни масленки (рецепта)
  • Нели Хаджийска не обича сладкиши, но всеки ден прави на децата си „торта в чаша“
  • Стаси Цалова за най-голямата си пакост и "парфето на мама"
  • Искрен Тончев-Искрата: Не се гордея с никоя пакост, но имам забавни истории в архива
  • Изабел Овчарова за най-голямата си пакост като дете
  • Куин Чан насинила окото на братовчед си като дете и обожавала бананов сладолед