Интервю с д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в I САГБАЛ "Света София", гр. София

Мама, татко и аз: Какви са най-честите усложнения при нормалното раждане?

Д-р Диков: Първото нещо, което трябва да отбележим е, че е статистически доказано, че в периода между 19 и 26-27 години естествените раждания са свързани с най-малко усложнения по понятни причини.

Искам да се извиня предварително, ако засягам някого за възрастта му, но е доказано, че колкото е по-възрастна една жена, толкова са по-големи рисковете от усложнения при раждането.

По начало рискови раждания се водят тези, които са при тийнейджъри, тези, които са в по-зряла репродуктивна възраст. Също така първото раждане се счита за по-рисково от едно второ раждане. Защото някои неща наистина могат да се покажат. Една 37-38 годишна жена в действителност може да роди нормално, но преди това трябва лекарят да е говорил с нея и много добре да са й разяснени възможностите. Бременната трябва да е запозната с информираното съгласие, тогава се прави т.нар. пробно раждане, но при отклонение от нормалния механизъм на раждането се преминава към оперативна намеса. Доста рядко се правят опити раждането да се върне в нормалния механизъм, а се преминава към цезарово сечение. Все пак сме в 21 век. Раждаемостта пада главоломно и всяко дете, което се зачене трябва в хода на бременността да бъде доказано, че се развива добре. Това е постижимо с днешните възможности за пренаталната диагностика. Това може да се гарантира спрямо днешните възможности на 100%. От друга страна бебетата, които са заченати и се развиват правилно трябва да се родят здрави, а не с някакви усложнения. Една нормално развиваща се бременност и пострадало в хода на раждането бебе, честно казано си е наказуемо. А кой да бъде подведен под отговорност си има съответните органи и институции, които решават.

 

 

 

 

Най-честите усложнения при нормалното раждане са:

Напоследък зачестяват много вродените инфекции. Тук трябва да кажем, че много важна роля има женската консултация. Във влагалището на всяка жена, респективно и по гениталиите на мъжете живеят около 200 вида микроорганизми. Те трябва да живеят там и на никого не пречат. Никой от нас не е мръсна бактериологична бомба. Командващата функция, за това кой къде ще бъде, я изпълнява млечно-киселата бактерия. В хода на съществуването си тя отделя химически вещества, които определят PH киселата среда на влагалището - това нещо по един или друг начин ги подрежда на всеки, където му е мястото. В момента, в който този баланс се наруши се получава дисбактериоза и се появяват инфекциите. И тези микроорганизми, които не са патогенни, но са условно патогенни (например всички носим ешерихия коли, холерни бацили и други без да боледуваме), и са в такова малко количество, не са опасни. Но при размножаването им те вече преминават през бариерата на слузестата запушалка (тапа) и навлизат в околоплодния мехур. Ако тази инфекция продължава дълго време, тя преминава през околоплодния мехур и детето се ражда с вродена инфекция. Това налага прилагането на антибиотици. Всъщност в повечето случаи няма последствия, но е проблем за родителите и за самото дете. Тези случаи трябва да бъдат сведени до минимум, което е напълно възможно, при една адекватно водена женска консултация и внимателно наблюдение.

 

 

 

 

 

 МТА: Какво е мнението ви тогава за интимните гелове и другите продукти за поддържане на хигиена?

 

 Д-р Диков: При правилното им приложение, съм напълно за. Но тук трябва да кажем за влагалищните промивки, които все още за мое най-голямо учудване съществуват – те не водят до нищо добро. Хората използват например алкални разтвори. Действително се повлияват гъбички, но няма как жената да знае дали са гъбички или нещо друго, а това може да наруши баланса, за който говорихме по-рано, и да доведе до други усложнения. Т.е. при правилно използване на интимните гелове няма нищо лошо. Повечето от тях имат и бактерициден ефект, и не нарушават самия живот вътре във влагалището.

 МТА: Да се върнем на усложненията при нормалното раждане…

 Д-р Диков: В по-зряла възраст може да има миоматоза, което след себе си води до първична или вторична родова слабост. А в ранния следродов период до субгликемия, т.е. матката не може да се свие добре и кървенето се увеличава. С променения начин на хранене, се оказва, че ние се храним много по-нездравословно отколкото преди години. Въпреки, че има целогодишно плодове зеленчуци, една част от населението продължава масово да консумира зимнина. Храните преминали през такива термични обработки са само баласт. Да, вкусен баласт,но не е кой знае колко полезен. Друго нещо, много често срещано е по време на бременност, а и не само по време на бременност, да се наблюдава наднормено тегло. Значи лека по лека поради неправилният режим на хранене, намалено движение и приемане на продукти, които съдържат малко повече въглехидрати, от които излишно се наддават килограми по време на бременност.От друга страна и с плодовете вече не е сигурно точно какво приемаме. Преди се смяташе че 3 кг и 100-150 гр. е средната норма за раждащото се момиченце, а около 3,200-250 е на момченце. Сега масово нормалните раждания са около 3,500гр. Един рационален режим хранителен може да ни гарантира едно добро здравословно тегло. А относно размерите на плода – не са само килограмите, но тенденцията е и главата да е по-голяма и крайниците и тялото.При тези показатели вече тазовите размери на майката могат да се окажат гранични или прекалено малки за това по-едро дете.Защото има природни механизми, които гарантират съвместимостта между детето и таза на майката, но ние с неправилния си начин на хранене и на живот, малко сме ги нарушили тези неща. Всичко това води до първична или вторична родова слабост.

 

 

Другото, което може да предизвика усложнения са предшестващи интраутеринни манипулации. Възпаления, прекарана тазово възпалителна болест, могат да повлияят това къде ще се разположи плацентата. Т.е. тя може да бъде ниско прикрепена, да не бъде достатъчно функционална. Когато се ражда в по-зряла възраст – около 35 или над 35 години, кривата на вродените заболявания и малформации се покачва.

 

Другата много болна тема е инвитрото. Това е един много голям спор дали да се връща една яйцеклетка или две яйцеклетки при оплождане инвитро. Двуплодната бременност не е нормална при човек,тя натоварва.Представете си, една 40 годишна жена, не и стига, че на 40 години ще бременее, но с една двуплодна бременност, ти буквално казано я поставяш в ситуация на изключително висок риск. Вероятността от развитие на прееклампсия, токсикози и т.н. също е много по-голяма при двуплодна бременност.

Материалът е подготвен от семейния портал mamatatkoiaz.bg