Ако да гледаш деца е трудно, да гледаш тийнейджъри може да е едно от най-стресиращите неща на света. По тази причина Хелън Уингенс, автор в сайта grownandflown.com, ни напомня 10 неща, които не трябва да забравяме, докато гледаме тийнейджъри, за да можем да съхраним щастието.. и здравия си разум.

1. Не се опитвай да промениш детето си

Снимка: istockphoto.com

Никога не се опитвай да промениш детето си, за да бъде по-близо до твоите очаквания. Целта ти като родител трябва да е да му помогнеш да стане най-добрата версия на самия себе си. Приеми недостатъците му и се опитай да укрепиш силните му страни.

2. Отношенията с детето ти никога няма да са равностойни

Снимка: istockphoto.com

Много родители се изумяват, че „след всичко, което сме направили за тях“, децата, особено тийнейджърите, могат да се държат като пълни неблагодарници. Колкото по-бързо свикнеш с мисълта, че гледането на деца е инвестиция без възвращаемост, толкова по-щастлива ще си като родител.

3. Задълженията ти като родител ще се променят, колкото по-голямо става детето

Снимка: istockphoto.com

Колкото и непостижими да изглеждат целите, които си си поставила като родител сега, някой ден ще ги изпълниш. И тогава ще бъдат заменени от нови цели и нови предизвикателства. Този цикъл се повтаря отново и отново… и никога не свършва.

4. Родителството ще се превърне в твоя същност

Снимка: istockphoto.com

Отглеждането на дете ще се превърне в твоя същност за известно време. Всички други роли в живота ти ще минат на заден план. Родителството е най-поглъщащото преживяване, през което ще минеш.

5. Децата ти ще правят глупости

Снимка: istockphoto.com

Децата ще правят грешки, които лесно биха могли да се избегнат. Важното е да помниш, че това не е по твоя вина. Особено тийнейджърите понякога ще правят неща, които ще те карат да се срамуваш, че ти си ги възпитавала, но не се отчайвай. И това ще мине.

6. Родителите пазят мястото за някой друг

Снимка: istockphoto.com

Едно от най-трудните неща, които трябва да приемеш е, че ти само пазиш мястото на някой друг, който един ден ще дойде в живота на детето ти и двамата ще започнат ново семейство. Припомняй си, че без значение колко хора ще получат и ще разбият сърцето на детето ти, за теб винаги ще има място в него.

7. Винаги ще обичаш детето си, но не винаги ще го харесваш

Снимка: istockphoto.com

Когато пожелаят, децата могат да направят така, че да не ги харесваш изобщо. И всъщност много често и те няма да харесват теб. Но основите, върху които е построена любовта, са много по-стабилни и винаги ще се обичате, каквото и да стане.

8. Гледането на деца не е състезание

Снимка: istockphoto.com

Никога не сравнявай начина, по който гледаш децата си с този, по който други ги гледат. Всички сме различни и няма място за състезание.

9. Подбирай си битките

Снимка: istockphoto.com

Когато детето ти е малко, е важно да знаеш за кои неща си струва да изразходваш енергията си. Трябва да се бориш само за това, което наистина е важно. Когато детето ти стане тийнейджър, способността да разграничаваш важното от маловажното става още по-необходима.

10. Ти си пазителят на децата си

Снимка: istockphoto.com

Родителите са като митични фигури с неограничено знание и способности. Ние не само защитаваме физически децата си, но и пазим спомени за тях, които те самите нямат. Детето се променя и става възрастен, но продължава да живее във всички форми на развитие, през които е минало, в паметта на родителите си. Първата думичка, първата оценка, първият успех в кариерата – всичко това се пази в архивите на родителската памет.