Стриймингът на видео постепенно се превръща в актуален стандарт за съвременните потребители, а причината е лесният достъп до желаните програми по всяко време и от всяко място. От Мрежата на Европейските потребителски центрове обобщават нарастващата роля на стрийминга на видеосъдържание и потенциалните рискове пред потребителите.

Въпреки че по данни на Службата на ЕС за интелектуална собственост от последните години достъпът до пиратско съдържание е намаляло, основните препоръки за безопасно потребителско поведение по отношение на стрийминга са актуални и сега.

Един от всеки трима потребители в интернет е дете, а всеки втори тийнейджър се е срещал с рискове в интернет според УНИЦЕФ (виж резлтатите в сайта на УНИЦЕФ, на англ. ез.).

„Не сте съвсем убедени какво точно е „стрийминг“ и как работи? Тийнейджърите ни обаче със сигурност знаят“, споделя Соня Спасова, директор на ЕПЦ България, който функционира към Комисията за защита на потребителите. Тя препоръчва родителите да отделят особено внимание към рисковете пред най-младите потребители.

Снимка: iStock


Тийнейджърите и децата са уязвими потребители, защото не са развили здравословни ограничения срещу прекомерна употреба на мобилни устройства.

Според Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет Safenet.bg всички понякога действаме импулсивно и затова необходима е предпазливост. „Защото както офлайн, така и онлайн проблемите идват изневиделица, без изобщо да сме разбрали как сами сме ги предизвикали“, подчертава той. Трябва да приучаваме децата, ако нещо в интернет ги обезпокои или разтревожи, да споделят с родител или друг доверен възрастен, който може да вземе мерки, допълват от SafenetBG, които също на разположение за помощ и съвет чрез Консултативната си линия.

Важно е да се уверим дали сайтът за стрийминг е легитимен или сме попаднали на некоректен източник, който привидно предлага абонамент или съдържание. Измамните сайтове крият рискове за неопитните потребители, като им предлагат недействителни абонаменти и могат да злоупотребят с личните им данни. Пиратските платформи привличат потребителите с крадено съдържание, като в същото време може да откраднат пък тяхна поверителна информация и лични данни.

Комбинации от пиратски и нелегални сайтове не са изключени, а идентифицирането им понякога не е лесно, тъй като се копират потребителските интерфейси на легитимни платформи. Незаконните сайтове не предотвратяват регистрации на непълнолетни лица. Освен това те може да включват порнографско съдържание или да рекламират хазартни услуги, които не са подходящи за тийнейджърите. Нерядко този тип сайтове разпространяват и вируси, чрез които получават дистанционен достъп до устройството на потребителя и цялото съдържание в него.

Снимка: istockphoto.com

Съвети към най-младите потребители и за какво да внимават техните родители?

1. Непременно избягвайте сайтове с лоша репутация. Ако попаднете на интригуващ сайт за стрийминг, отделете време да поровите в интернет, за да разгледате отзивите!

2. Огледайте се за издайнически правописни или граматически грешки! Те често са знак за съмнителен произход на сайта.

3. В случай че търсачка забрани сайта или Интернет контролер предупреди за него, помислете добре, преди да се регистрирате!

4. Актуален филм е все още само по кината, а попадате на него в стрийминг платформа? Това също е сигнал за опасност!

5. Проверете дали има информация за цените на филма/видео играта/музиката и дали работи опцията за връзка с обслужване на клиенти!

6. Сравнете предложението на платформата с това на конкуренти!

7. Плащайте с кредитна карта. Това ще ви позволи да оспорите плащането, ако не получите достъп до съдържанието, а и ще дадете по-малко лична информация

И препоръките на Европейски потребителски център България, ако детето ви вече се е регистрирало в стрийминг платформа, която изглежда подозрителна:

8. Не плащайте нищо!

9. Докладвайте проблема на Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП или на Центъра за безопасен интернет – така ще помогнете на други потребители!

10. Ако се колебаете дали претенциите към вас като потребители са законни или сайтът, където сте се абонирали, е измамен, обърнете се към ЕПЦ България за съвет.

Снимка: iStock

Мрежата на Европейските потребителски центрове ECC Net съдейства на потребители на територията на ЕС, Норвегия, Исландия и Обединеното кралство, като им предлага надеждна информация по потребителски въпроси в рамките на вътрешния пазар. Материалът за безопасен стрийминг е част от кампанията по случай 15-годишнината на Мрежата на Европейските потребителски центрове, която се отбелязва през 2020 г. Целта е с кампанията да се повиши информираността на хората с експертни съвети и информация за конкретна потребителска тема всеки месец.

Друго по темата: