Този месец ви срещаме с личната история на Юлияна Дончева, разказана специално пред обектива на Движение за национална кауза (ДНК) и кампанията „Направи го сега“. Юлияна е верен съмишленик, приятел и посланик на ДНК още от самото създаване на организацията. Освен това вие я познавате и като телевизионна водеща, автор на книги, бизнес дама и майка на две деца. Какъв е пътят й към родителството и какво съветва младите двойки, които се колебаят да създадат дете, ще научите от следващите редове.

Юлияна става родител на 30 и на 50-годишна възраст. И двете й раждания са много специални, защото и двете се водят за късно майчинство. Тя е на мнение, че майчинството е толкова емоционално, че запълва живота ти, независимо на каква възраст си.

„Емоцията ми, особено при второто ми раждане, беше изключително голяма, защото го очаквах 6 години. Опитвах се да стана майка в една доста зряла възраст, което беше проблем. Затова, когато разбрах, че вече съм бременна, емоцията беше изключително голяма“, припомня си Дончева.

Снимка: Костадин Кръстев - Коко


Независимо от мнението на хората около нея, които смятат за много рисково да стане майка на 50 години, Юлияна не променя своето решение. А новината, че очакват дете, се превръща в най-големия подарък за нейния съпруг, защото тя нетърпеливо му съобщава по телефона, именно на неговия рожден ден. Към днешна дата лъчезарната дама осъзнава, че всеки риск си е заслужавал, особено когато вижда усмивката на своето дете.

„Да станеш родител в една зряла възраст е много по-различно от това, когато бях родител с по-големия ми син. По-голямата част от твоята кариера е вече зад гърба ти и си много по-концентриран в грижите за израстването на детето. Преоткриваш неща в майчинството, които, когато си бил по-забързан и по-ангажиран, си пропуснал. Така че в една по-зряла възраст е много по-емоционално, много по-всеотдайно, много по-отдадено, прекрасно е“, с усмивка разказва тя.

Именно заради всичко това не разбира двойките, които се колебаят да станат родители и смята, че едно дете свързва двама души в тяхната любов и емоция. През нейния поглед едно семейство е истинско, когато има и дете.

Снимка: Костадин Кръстев - Коко


Юлияна съветва младите семейства да станат родители в една по-ранна възраст, когато е и по-голяма възможността да забременееш без проблем. От личен опит споделя, че с напредването на времето рисковете наистина стават по-големи. Разбира се, като жена и майка, тя подкрепя напълно и дамите, които биха искали да имат още деца и след 40.

„Ако наистина обичаш децата, няма ограничения да преминеш и тази психологична бариера след 40 години и да опиташ отново да станеш родител. Но в никакъв случай не чакай да станеш на 40, за да опиташ за първи път“, съветва посланикът на ДНК – Юлияна Дончева