Срещаме се с Юлияна Дончева дни, след като се е върнала със съпруга си Станислав Недков – Стъки и малкия им син от Доминикана. Пътуванията през зимата - някъде на топло място, са традиция при тях. А и повод да се откъснат от софийския студ и мръсотия. Тя признава, че семейството й не обича зимните спортове, предпочита слънце и вода. „Разделяме зимата на две и така успяваме да я преживеем – шегува се Юлияна. - Искаме почивките да са по-дълги, но няма как – всеки си има ангажименти. Станислав е председател на Федерацията по ММА и постоянно е ангажиран с европейски и световни първенства, турнири за младежи и девойки, много работи и с децата, има клубове в цялата страна. Аз имам свой бизнес.”

В свободното време Юлияна пише книги, с което замества липсата на журналистическа изява. Да припомним, че тя беше телевизионна водеща в Италия и у нас. После и депутат, а след 20-години брак и голям син, тя промени личния си живот – омъжи се втори път и роди втори син.

В навечерието на Деня на влюбените с Юлияна говорим за любовта, децата, суетата, храната, красотата и за смисъла да бъдеш добър човек.

Снимка: Личен архив, Юлия Караджова

Юлияна, има ли разлика в това да обичаш на 20 и на 40 години?
Във всяка възраст емоциите са различни. В по-ранните си години като че ли си по-първичен и спонтанен. Не че когато бях на 44 г.,  съм се замисляла повече, преди да прекъсна 20-годишен брак и да се омъжа за по-млад мъж. Но при мен винаги емоцията е била водеща и се надявам да остане така. Тази година със Станислав направихме 10 години, откакто сме се запознали. В началото ни беше трудно да напаснем характерите си. Той е много силен и решителен, а аз вече съм с изграден характер и навици, но и двамата направихме лични компромиси, за да намерим общ език и да вървим към общи цели. Спойката помежду ни стана още по-силна, когато се роди малкият Стъки. Дори не знам дали щеше да е същото без него сега! Едно семейство тества отношенията си с появата на децата, които освен обич са и грижи. Тогава си проличава кой кой е. Не е лека задача да отглеждаш деца, особено в една по-зряла възраст. Но малкото човече, което тича около мен не ми дава шанс да почувствам умора или да мисля за каквото и да било. Той стана на 4 години и е много динамичен, което ме зарежда с нова енергия.

Какъв искаш да стане като порасне?
На първо място искам да е добър човек, с добро сърце. Може да си много умен, интелигентен, начетен, но ако нямаш чувства и коректно отношение към другите хора, си провалена личност. Познавам такива хора, които са нещастни в живота, защото не могат да намерят сродната си душа. Малкият Стъки е много харизматичен, добър и любвеобилен и знам, че хора, като него, винаги намират път към другите. Те превземат с емоции околните. При тях нещата се случват, защото никой не остава безразличен към доброто.

С какво те забавлява малкият ти син?
С въпросите, които задава – той е много любознателен, пита и иска да знае неща, които не са съвсем типични за неговата възраст. Също като мен, малкият Станислав много обича да пътува. Мъжът ми е домошар, но чрез детето успявам да „прокарам” идеите си да пътуваме някъде. Знам, че за баща му неговото желание е закон и аз се възползвам от това. Когато сме тук, обичаме да правим преходи в планината, което ни успокоява и тонизира. За мен опознаването на интересни места в България и по света е изключително важно за изграждането на един по широк мироглед.

Снимка: Юлияна Дончева, личен архив

Големият ти син на колко години стана?
Той е голям мъж вече - на 24 години е, живее самостоятелно, има приятелка. По няколко пъти на ден се чуваме по телефона, всичко знам за него, както и той за мен. Той вече има свой живот, в който аз не се намесвам и давам съвети, само ако ми бъдат поискани. Сега съм концентрирала вниманието си повече върху малкия син, защото в момента се кове характерът му. Смятам, че е много важен индивидуалния подход към него, за да се изгради като един достоен човек.

Какво те накара да промениш предишния си живот?
Дългогодишният ми брак се превърна в рутина, изчерпи се в някакъв момент. Вторият брак отново ме възпламени и върна желанието за промяна. Получи се едно емоционално освежаване, защото влязох в ритъма на по-млад човек, пред когото предстои покоряването на върхове. За мен беше удоволствие да съм до Станислав, когато жънеше успехи в спорта. Сега, когато вече не е активен спортист, продължавам да се вълнувам от новите му проекти и желания. В съвместния ни живот е имало и тежки периоди – минали сме през какво ли не, но не съжалявам за нищо. Мисля, че това е единственият реален начин да се тества една връзка и да се изпробват чувствата. Така че това са полезни неща за всяка една връзка.

Какво е любов за теб?
Ако си отговориш на въпросите: Можеш ли без този човек днес и утре, смяташ ли, че животът ти без него ще бъде по-хубав, по-динамичен, по-различен и желан, значи всичко е изчерпано между вас. Ако и миг не можеш да си представиш без човека до себе си, значи го обичаш по начина, по който трябва да обичаш. Аз не мога да си представя по-различен живот и не искам да си представям такъв. Това е любовта към сродната ти душа!

С какво те спечели Станислав?
Със силната мъжка енергия, която носи. Той е изключително смел и има големи мечти и хоризонти. Обичам хората, които си поставят мащабни цели. Не обичам тясно скроените хора, които започват изречението колебливо и неясно. Не понасям около себе си неуверени хора. Самата аз много рискувам и искам да съм обградена от смели и упорити хора !

Когато имате време само за себе си, какво правите?
Почти нямаме такива моменти! Детето е навсякъде с нас и ни обсебва напълно. Смятаме, че няма да е честно спрямо него да изживяваме приятните моменти сами. То също вече знае кое е добро и кое е лошо.

Това може би е зрялата връзка на родителя с детето. Когато си по-млад не разсъждаваш така, нали?
Да... При първия ми син се е случвало да го оставяме вкъщи и да излизаме без него. Сега разбирам колко много сме му липсвали в такива моменти. Така че гледам да избягвам това с малкия ми син, който вече започва да помни емоциите от пътуванията и местата които посещава. В тази насока расте като едно щастливо дете.

А в Деня на влюбените ще го вземете ли с вас?
Съпругът ми смята, че не трябва да ми прави някакви специални подаръци точно на този ден, защото това е католически празник. Убеден е, че жест на внимание и обич може да се направи винаги, когато имаш съответната възможност, настроение и желание, разбира се. Все пак тази година сме си организирали едно много интересно събитие в този ден. Надяваме се да сме здрави вкъщи и да отидем на него, защото ще бъде наистина много вълнуващо. И малкият Стъки ще бъде с нас - накъде без него!

Какви изненади си получавала на този ден?
Най-големите изненади съм получавала в началото на връзката ни със Станислав, когато още не бяхме женени. Тогава той беше много изобретателен – пращаше ми цветя по куриер, изненадваше ме с жестове, които бяха доста оригинални и неочаквани. Но сега нещата между нас са по-улегнали и той вече е по-предвидим в изненадите си. Но това в никакъв случай не ме притеснява.

Казват, че си късметлийка, тъй като и от двамата си съпрузи си била обичана.
Да, така е! В прекрасни отношения сме и с първия ми мъж, имаме нормален диалог. Никога и по никакъв повод не сме се карали, чуваме се почти всеки ден. Не разбирам хората, които имат общи деца, а не си говорят и се подминават, когато се срещнат. Воденето на подобни войни за мен е непознато и слава Богу!

Как би формулирала различните видове обич – към децата, близките, приятелите?
Човек или е любвеобилен и обича хората от семейството си, близките си и тези, с които има емоционална връзка, или обича само себе си. Ако има голямо сърце и влага във всяка една връзка чувства, няма проблем с хората около себе си. Но има хора, които са себични и нямат нужда да обичат никого, освен себе си. Обикновено те не са и обичани. Тогава идват разочарованията, защото истинската любов и обичта са израз на взаимна енергия. Ако само даваш или само получаваш – това не е любов, а някакво друго чувство, което аз не познавам. Въобще не съм съгласна с това, което казват някои, че ако обичаш себе си и другите ще те обичат. То е като с парите – знам, че за да получаваш, трябва да даваш и да имаш щедро сърце. Ако човек е скъперник и се заключи в себе си, той спира и да получава. Така е и с любовта. Всичко в природата е движение, взаимност...

От какво си се разочаровала? >>>