Кандидатите да се венчаят по стар български обичай по време на Националния фолклорен събор „Леденика“ от днес могат да подават заявка в Община Враца, съобщиха от институцията. Двойките, които искат да са тазгодишните избраници за Северняшката сватба, могат да заявят желанието си до 10 май, а с одобрените кандидати ще бъде проведено събеседване, се посочва в официалната информация.

Няма ограничения при набирането на кандидати, но местните двойки ще са с предимство, уточнява БТА. Общината осигурява за гостите курбан-чорба, мезета и глинените съдове за тях. Основно изискване към гостите на сватбата е да са с национални носии.

Това е шестото издание на Националния фолклорен събор “Леденика”. То ще се проведе по традиция на 24 и 25 юни в едноименната местност във Врачанския балкан.

До момента съборът е посетен от повече от 100 000 души, а през годините в двата фестивални дни е имало народни борби, надигравания и надпявания с участници от цялата страна, сред които Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, нестинарът Николай Топчийски, кукери от Пернишко, Берковската духова музика и др.