За да се роди бебето здраво и силно, значение има не само какво прави бъдещата майка – как се храни, какъв живот води и колко натоварена е, а и какви са навиците на кандидат таткото, и най-вече какво си хапва той и каква диета спазва. Всички знаем, че бебе на пияна глава не се зачева и причината се крие в това какво съдържа мъжката сперма в този важен момент от планирането на бременността. И всъщност най-важният.

Храните играят решаваща роля върху способността на сперматозоидите да оплождат яйцеклетката. Лошите хранителни навици, съчетани с чест прием на алкохол и тютюнопушене могат да намалят количеството и качеството на спермата. Това пък може да усложни задачата зачеване на бебе.

И това не е единствената причина да промените хранителния си режим в моментите, в които правите опити за забременяване. Проучвания по темата, цитирани от babycenter.com показват, че на бъдещите татковци, които месец преди зачеването пият редовно алкохол, им се раждат бебета, които са с поне 100 г по-малко тегло в сравнение с други мъже, които нямат вредния навик да си пийват. От своя страна бебетата с по-ниско тегло са по-уязвими и предразположени към увреждания.

С какво да храните кандидатът за татко:

  • Храни, богати на витамин С и антиоксиданти. Те предотвратяват евентуални дефекти на спермата и увеличават мобилността и подвижността на сперматозоидите. Чаша прясно изцеден сок от портокал е достатъчна дневна доза.
  • Храни, съдържащи цинк. Дори и леки отклонения от нормалното съдържание на цинк в организма могат да намалят обема на спермата и нивата на тестостерон. Порция стриди, говеждо филе или пилешко са чудесна идея за включване в менюто, за да доставят дневната доза цинк.
  • Храни, съдържащи фолиева киселина. Проучванията показват, че мъжете с ниски нива на този ключов витамин В имат по-нисък брой сперматозоиди. И в тази връзка във важна част от менюто на бъдещия татко трябва да се превърнат обогатените зърнени закуски, листните зеленчуци, бобовите растения и др.
  • Храни, богати на калций и витамин D. Консумацията на 1000 милиграма калций и 10 микрограма витамин D на ден със сигурност ще подобрят мъжката фертилност, според изследване на Университета в Уисконсин. Чудесни източници на калций и витамин D са млечните продукти,яйцата, рибата и по-специално сьомгата,скумрията и херингата.