Две жени в Калифорния са родили взаимно бебета си след объркване в клиника за инвитро оплождане, пише "Гардиън".

Сега двойките възнамерят да съдят клиника, след като в продължение на месеци са отглеждали момичета, които не са били техни, а към днешна дата бебетата вече са разменени и са при биологичните им родители.

Дафна Кардинале споделя, че със съпругът й Александър мигновено са заподозряли, че момиченцето, което се е родило в края на 2019 г., не е тяхното - заради по-тъмния тен на кожата.

Двамата разсеяли съмненията си, защото се влюбили в бебето и се доверили на инвитро процеса на оплождане, както и на лекарите си, казва Дафна. Научавайки месеци по-късно, че е била бременна с бебе от друга двойка и че друга жена е износила нейното дете, Кардинале споделя, че се е почувствала силно травмирана.

"Бях обзета от чувство на страх, предателство и гняв, бях с разбито сърце", казва тя по време на пресконференция със съпруга си, на която съобщават за съдебния процес, който са завели в Лос Анджелис.

"Бях лишена от възможността да износя собственото си дете. Никога нямах възможността да се свържа с нея по време на бременността, да усетя как рита в корема ми", споделя майката.

Жалбата на Кардинале обвинява базирания в Лос Анджелис Калифорнийски център за репродуктивно здраве (CCRH) и неговия собственик д-р Елиран Мор в медицинска злоупотреба, нарушаване на договора, небрежност и измама. Тя настоява за съдебен процес и изплащане на нанесени щети.

Другите двама родители, замесени в предполагаемото объркване, искат да останат анонимни, но също планират подобен съдебен процес през следващите дни - според информация на адвоката Адам Волф, който ще представлява и четиримата родители.

От информация по делото става ясно, че от центъра по погрешка са имплантирали ембриона на другата двойка в утробата на Дафна и са прехвърлил ембриона на Кардинале - създаден от яйцеклетката на Дафна и спермата на Александър - в другата жена.

Бебетата - и двете момичета, са родени с една седмица разлика през септември 2019 г. И двете двойки без да искат са отглеждали погрешно дете в продължение на близо три месеца, преди ДНК тестовете да потвърдят, че ембрионите са били разменени.

"Семейство Кардинале, включително малката им дъщеря, се влюбиха в това бебе и бяха ужасени, че ще им бъде отнето", се казва в жалбата. "През цялото време Александър и Дафна не знаеха къде се намира собствения им ембрион и бяха ужасени, че друга жена е била бременна с детето им, както и че бебето им е било някъде по света без тях."

Впоследствие бебетата на двойките са били сменени още през януари 2020 г.

Снимката на бебетата е илюстративна
Снимка: iStock

Съобщаването на по-голямата им дъщеря, която вече е на седем години, че лекарите са направили грешка и че бебето всъщност не е нейна сестра, "е било най-трудното нещо в живота" на Дафна и Александър.

"Сърцето ми беше разбито може би най-много заради нея", споделя тя.

Откакто объркването е излязло наяве и бебетата се били върнати при биологичните им семейства, четиримата родители са положили много усилия да останат в живота един на друг и да "изковат по-голямо семейство", казва Дафна.

"Те бяха точно толкова влюбени в нашата биологична дъщеря, колкото и ние в тяхната", споделя Александър.