Предстои първото посещение на вашето мъниче в детско заведение. Безспорно това е вълнуващ момент и изпитание за детето, още повече за мама и тате. Затова колкото малчо трябва да бъде психически подготвен за първото посещение, толкова това правило важи дори с още по-голяма сила за нас, родителите. Споделям всичко това, защото и аз, като майка, не съм подмината от тези грижи. Дали ще бъде приет или не в детско заведение (всички знаем за проблемите около постъпването на детето ни в ясла или детска градина), аз съм длъжна да се подготвя и на първо място – да създам чувство на сигурност у детето си, така че, когато Мишо прекрачи прага на детското заведение, да бъде спокоен, самоуверен и щастлив.

И така, колкото по-добре е подготвен малчуганът, толкова по-спокоен ще бъде той в сюблимния момент и няма да се чувства изоставен и изгубен в новата среда. И както във всяка ситуация има разрешение на даден проблема, така и тук съществуват някои важни хитринки, които бихме могли да приложим. Повечето от тях научих от мами с опит, вече преминали през този наистина нелек период и, разбира се, от личния педиатър.

Ето го и него – първият ден >>

Вратата се отваря. Отвътре ни посреща широко усмихната жена (така поне си я представям) и с кротък тон се обръща към Мишо с думите: "Здравей, слънчице!" Мишо й отговаря с плаха усмивка и в момента, в който непознатата дама протяга ръка към неговата, той ме поглежда с подозрение, вкопчва се в мен и… избухва в плач.

Може би тези мъчителни минути няма да изглеждат точно по този начин, ако се опитаме да последваме ценните съвети, доказали своята ефективност:

* Известно време преди малчуганът да постъпи в детското заведение, му купете детска масичка със столчета. Такива безспорно има във всяка детска градина. Ако детето ни свикне предварително с тях, при смяната на средата, новите ще му напомнят на тези вкъщи.

* Ако мъникът има съседче приблизително на неговата възраст, нека да свикне да играе с него. Хубаво би било, когато му отиваме на гости, да оставяме за известно време малчугана сам с приятелчето си. Играейки на чуждо място с връстниците си, когато дойде моментът, детето несъмнено ще се адаптира по-бързо в новата среда. Това неминуемо ще помогне и на неговата по-лесна социализация.

* Още първата сутрин събудете детето рано, за да не се налага да го притеснявате и да го карате да бърза. Така ще си спестите излишни нерви и тревоги около подготовката.

* Нека спокойно да закуси – пригответе му любимата закуска, създайте му настроение, разсмейте го.

* В торбичката с неговото име поставете комплект с дрешки за преобличане (току-виж направил "мокра беля”) и любимата му играчка, която ще го успокоява или приспива следобед. На всички вещи зашийте името на детето=

* Нека дрехите му да бъдат лесни за събличане и обличане.

* Пъхнете в джобчето му носна кърпичка, в която сте капнали няколко капки от обичайния ви парфюм, за да му напомня за вас. Това при всички случаи ще му действа успокояващо и ще му навява мисли, че вие сте наблизо.

* Можете да му дадете дребен предмет - малка топчица или фигурка, с които обича да играе и които да го подсещат за дома. В другия джоб сложете любимо лакомство, което то с удоволствие ще открие.

* Бъдете толерантни и търпеливи – възможно е няколко дни след постъпването в яслата или детската градина, мъничето ви да не спи спокойно, да бъде по-нервно, да започне отново да се напишква в леглото. Всичко това постепенно ще премине.

* След като сте предали детето в ръцете на учителката, целунете го нежно със спокоен и решителен вид. Това определено ще подейства успокояващо на мъничето ви. Кажете няколко думи на учителката, усмихнете му се, махнете за довиждане и после си тръгнете. Би трябвало раздялата да премине нормално.

* И не забравяйте – добре е да обърнете внимание на собственото си безпокойство, което детето отлично би доловило. Ако то противоречи на успокояващите ви думи, малчуганът ще усети тревогата ви и ще се уплаши.

* Говорете на детето си. Отново спокойно му обяснете, че то ще идва тук всеки ден, също както вие ходите ежедневно на работа. Уверете го, че след следобедния сън ще дойдете да го вземете и ще отидете на зоопарка или на място, което мъникът обича да ходи. Изпълнете обещанието си!