Целувката е най-голямата проява на близост, но често може да е и предизвикателство. Целувката при поздрав може да се окаже трудност за някои деца, дори когато това се отнася за родителите им. 

Защо не бива да принуждаваме децата да ни целуват за поздрав или при раздяла - обяснението дава Силвия Ретамоса, педагог ранна детска възраст и психомоторен терапевт.

"Aко принуждаваме децата да ни целуват, ние ги учим, че нямат контрол над тялото си, a то e собственост на всички останали. С други думи, че другите имат право да ги прегръщат и докосват, когато и както си пожелаят", споделя тя. 

Снимка: iStock

"Като принуждаваме децата да поздравяват непознат възрастен или някой, когото познават, но не искат да целунат в този момент, ние ги излагаме на по-малък контрол върху телата им в условията на възможна злоупотреба", добавя Макарена Чиа, психолог в института "Галене", пише Hola.

КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА?

Дете, което само развива преценката си да поздрави ли някого с целувка, или не, ще израсне уверено като възрастен - е мнението на специалистите. 

Според Силвия Ретамоса именно в детството децата започват да осъзнават себе си и своето тяло: "Ето защо, ако те се чувстват неудобно от тези прояви на привързаност, трябва да уважите решението им".

Съветът на педагога е децата да не бъдат насилвани или принуждавани да дават целувка или прегръдка. По-важното е да бъдат научени да взимат собствените си решения. Точно това ще им даде повече самочувствие.

Снимка: iStock

Това е и начинът да се научат да поставят граници и да казват "не", когато се чувстват неудобно в дадена ситуация". 

НО АЗ ИСКАМ ДА МЕ ЦЕЛУВА - КАКВО ДА ПРАВЯ? >>>

Децата се нуждаят от време на съзряване, за да могат да следват социалните норми по отношение на поздравите. По тази причина може да се окаже, че някои от тях все още не са готови за по-голяма близост.

Според Ретамоса малчуганите преминават през 3 основни етапа на тази близост:

  • в които се целуват много
  • в които целуват само най-близките членове на семейството
  • в които показват обичта си само когато те искат

Според нея, ако добре познаваме детето си, лесно ще разберем в кой етап от развитието си е то.

Снимка: iStock

Въпреки това, родителите често се оказват в ситуация да не знаят какво да правят или как да постъпят, когато децата им отказват да дават целувки или прегръдки. Тя дава и три полезни съвета за справяне със ситуацията:

  • Не изнудвайте и не манипулирайте! Фрази като "Ако не ме целунеш, няма да те обичат/няма да ти дам бонбон" не са подходящи. Любовта на родителите следва да е безусловна. 

  • Уважавайте решението на детето. Това ще му позволи да покаже обичта си, когато е готово и когато му е удобно.

  • Предложете алтернативи на целувката. Ако децата не искат да целуват или прегръщат, можем да им обясним, че има много други начини за поздрав. Можете да бъдете учтиви и без да се целувате. Ако се чувстват неудобно, могат да поздравят с пляскане с ръце, кимване или просто с думи.