Актьорите Патрик Стюарт и Иън Маккелън имат много повече допирни точки, отколкото можем да си представим. Двамата са на една и съща възраст, като разликата помежду им е едва 1 година – Патрик е на 79, а Иън – на 80 години. И двамата работят като театрални актьори и вземат участие в класичеки Шекспирови постановки, преди да станат известни с ролите си в „Стар Трек: Следващото поколение“, където Стюарт изпълнява ролята на капитан Жан-Люк Пикард и „Властелинът на пръстените“, където Иън Маккелън играе Гандалф. И двамата са обявени за рицари от британската кралица Елизабет II и това е причината те да бъдат наричани сър Патрик Стюарт и сър Иън Маккелън.„Сприятелихме се заради сходните ни кариери, заради еднаквата възраст, на която сме и защото харесваме едни и същи неща“, споделя пред The Huffington Post Маккелън.

Всички тези общи неща между тях все още не ни дават насока защо двамата често се целуват по устата на червения килим. Последната им целувка е съвсем прясна – от вчера, 15 януари, когато Патрик Стюарт присъства на премиерата на "Star Trek: Picard" в Лондон, а на червения килим за подкрепа беше дошъл и Иън Маккелън.

Снимка: Getty Images

Феновете на Гандалф от „Властелинът на пръстените“ и Иън са запознати добре с личния му живот и сексуална ориентация. Той разкрива, че е гей пред колегите си актьори още в началото на кариерата си, а за широката общественост това става достояние доста по-късно – през 1988 година. Това съвсем не е случаят обаче между Иън и Стюарт, защото на премиерата в Лондон присъства и съпругата на Патрик – Съни Озел.

Снимка: Getty ImagesЗапознават се през 70-те години на миналия век, докато и двамата са част от Royal Shakespeare Company – известна британска театрална компания. От тогава тяхното приятелство постоянно се доказва във времето и дори става по-силно, а на моменти – доста забавно. През 2013 година Иън присъства на сватбата на Патрик с джаз певицата Съни Озел и именно той е човекът, който ги венчава.Една от известните им целувки по устата е през 2015 година, когато двамата присъстват на премиерата на филма „Mr. Holmes“, в който играе Иън. Снимката предизвиква небивал интерес в социалните мрежи, защото на заден фон се вижда съпругата на Патрик, която е основният инициатор двамата да се целунат.

Снимка: Getty Images„Той има много хубави устни“, обяснява тогава в шеговит тон пред медиите Маккелън. „Това е хубаво нещо, както и с останалите ми приятели. Той е откровен човек, който абсолютно няма проблеми с това да има гей приятели. Мисля, че той ме целуна, защото смяташе, че ще ми хареса. Това е приятелство. Неговата жена също ме целуна“.


Една друга целувка на публично място между двамата приятели и актьори се случва по съвсем различна причина, обяснява 80-годишният Иън:

„Стюарт отказва да целуне друг мъж във филм, дори и така да е написано в сценария. И това беше причината да му дам една голяма целувка по устните на публично място.“