Ако си мислите, че „Игра на тронове“ е голяма работа заради високия бюджет, мащабните бойни сцени, фантастичните създания и драконите, изчакайте да видите какво предстои да ни предложат от Amazon. Най-голямата компания за търговия със стоки и услуги по интернет от няколко години създава и свои оригинални сериали (и то с отличен успех), но планът им за предистория на „Властелинът на пръстените“ е най-мащабният проект за сериал в историята на телевизията и стрийминг платформите.

Снимките на новия сериал ще започнат съвсем скоро в Нова Зеландия (където бяха заснети филмите по „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“), затова нека обобщим какво знаем дотук за предстоящия сериал:

1. Ще е най-скъпият в историята – планираният бюджет за сериала по „Властелинът на пръстените“ надвишава 1 милиард долара! И тъй като са планирани пет сезона, това ще рече, че всеки от тях ще струва на компанията по 200 милиона. За сравнение най-скъпият сезон на „Игра на тронове“ струваше скромните 90 милиона долара.

2. Действието ще се развива хилядолетия преди „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ – от информацията, която имаме за сериала, разбираме, че действието ще се развива във Втората епоха на света на Толкин. Това ще рече, че с изключение на някои по-могъщи магически същества, няма да срещнем Фродо, Билбо, Арагорн или някои от другите смъртни персонажи.

3. Завръщане в Средната земя – Amazon споделиха карта на Средната земя, което показва, че събитията ще се случват в териториите, които познаваме от книгите на Толкин.

4. Знаем само за двама актьори, които ще участват в проекта – доста неща все още са тайна, но вече знаем за двама актьори, които ще видим в сериала (но нямаме идея в какви роли). Потвърдените актьори са Уил Полтър (популярен с участието си в интерактивния филм Bandersnatch) и по-неизвестната млада актриса Маркела Кавена.

5. Ще е максимално верен на книгите - създателите на сериала са си поставили за цел да са възможно по-точно да пресъздадат света от романите на Толкин. Наследниците на големи писател ще имат право на вето върху всичко, което противоречи на написаното от него.

Снимка: imdb.com

6. Режисьор на първите няколко епизода ще е Хуан Антонио Байона - той стои зад филма „Джурасик свят“. Част от сценаристите на сериала също са известни. Сред тях има хора, работили по „Игра на тронове“ и по „В обувките на сатаната“.
Сериалът е планиран за 2021 г. - но има вероятност да стане готов и по-рано, още през 2020.

7. Ще е само началото – създателите на сериала се надяват да постигнат достатъчно голям успех, за да могат да направят още допълнителни сериали и филми в същия свят, подобно на хитовите сериали „Игра на тронове“ и „Живите мъртви“.

8. Питър Джаксън може би ще се включи по някакъв начин – режисьорът на оригиналната трилогия и на филмите по „Хобит“ може би също ще се включи в работата по сериала. От Amazon в момента водят преговори с него.

Снимка: Getty Images

9. Джеф Безос е лично ангажиран с проекта – главният изпълнителен директор на Amazon е един от най-богатите хора на планетата, но това не му пречи да е лично заинтересован от снимките на сериала. Предисторията на „Властелинът на пръстените“ ще е голяма инвестиция дори за компания от ранга на Amazon и по тази причина Безос е силно ангажиран работата по сериала.