Бургаската болница „Дева Мария“ и тази година спази една мила традиция и "опакова" новородените бебета в коледни чорапи. Така малчуганите се превърнаха в най-желаните подаръци и най-красивата "декорация" за отделението. 

Традицията се спазва вече 9 години. Отделението по неонатология използва този жест, за да подари коледно настроение на младите родители. 

Новородените са поставени в големи коледни чорапи. Към празничния им тоалет има и малки коледни шапчици.

"Най-хубавият подарък. Да е здрав той и всички да сме здрави, за да му се радваме" - споделя майката на Стелиан, който се е родил преди 2 дни. 

Повечето от новородените в момента там са момчета. А лекарите си пожелават следващата година да се раждат още повече бебета.

"Благословия е да се грижим за новородени! "Каква по-голяма радост от това да изпишеш здраво бебе!" " - споделя д-р Красимира Добрева, началник на отделението. За нея голяма радост е и фактът, че в болницата са родени и по Коледа ще бъдат изписани и две двойки близнаци, едната от които са били недоносени. За щастие всички бебета са здрави. 

 

ОТКЪДЕ ИДВА ТРАДИЦИЯТА С ПОСТАВЯНЕ НА ПОДАРЪЦИ В КОЛЕДЕН ЧОРАП?

Според книгата "Holiday Folklore, Phobias, and Fun" тази традиция е от IV век.

Тогава жените без зестра не са имали шанс да се задомят и са били принудени да проституират, за да оцелеят.

Според една от историите в изданието, възрастен беден човек с три дъщери се оплаквал, че няма средства, за да омъжи дъщерите си. Един епископ чул за случая и през нощта влязъл в дома на бащата. В чорапите, оставени до камината, за да се сушат, той оставил жълтици.

Според легендата, именно този епископ по-късно е миропомазан като св. Никола, покровител на децата, моряците и рибарите.