Омръзнало ли ви е при всяка смяна на сезоните децата ви да кашлят и да имат хрема? Или да ходят да детска градина за 2 дни, а след това да боледуват поне 2 седмици вкъщи? Да се опитаме заедно, с помощта на природата и съвременната медицина, тази година да променим това. 

От природата

Всекидневни разходки на открито
Много родители правят грешката, когато навън застуди, да оставят децата си вътре, на топло, и да ги лишават от ежедневните разходки на открито. Свежият въздух, хладният ветрец и игрите сред природата са основно и най-добре действащо средство за усилване на имунната система. Самият досег с природата действа релаксиращо и дава сили. Не лишавайте децата от тези здравословни срещи. Те ще донесат единствено здраве, енергия и добро настроение на децата ви.

Повече плодове и зеленчуци, по-малко захар и тесто
Това е основно правило за студеното време на годината. Предлагайте сезонни плодове. В тях има точно това, от което организмът има най-много нужда. Давайте на детето плодове и зеленчуци, които се отглеждат на географската ширина, на което то живее – ябълки и круши, а не авокадо и кактусови смокини. Правете му пресни кълнове. Достатъчно е само да купите семена за покълване и да ги отгледате на стайна температура, като непрекъснато ги държите влажни. Те носят силата и здравето на новото растение. Богати са на различни витамини и минерали. Намалете приема на тесто и захар. Така ще ограничите глутена, който често е причина за слаба имунна система. Направете тези малки промени и със сигурност веднага ще усетите разлика в здравословното състояние.

Сироп от бъз
Това е мощно природно средство за засилване на имунната ситема. Бъзът е най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков. За да приготвите сироп, трябва да имате добре узрели плодове. Те се измиват и подреждат в голям стъклен буркан, като се редуват със слоеве захар. Ферментират за около 2 седмици, а сместа се прецежда през марля. Сиропът от черен бъз се приготвя в късното лято, когато плодовете са в изобилие. От него се пие за укрепване на имунната система, както и при първи симптоми на хрип и простудни заболявания.

Златно мляко
Златното мляко е продукт от аюрведа. Така се нарича миксът от прясно краве мляко и куркума. Куркумата се сварява предварително с вода, до получаването на гъста паста. От нея се взема по 1 ч. л., която се разтваря в мляко, за да стане то златно и лековито.

Ароматерапия с:

- етерични масла

- семена от хвойна, копър, черен пипер

В домашни условия може да правите такива терапии с помощта на арома лампа. 

Солна стая

Солните стаи се наричат още или халокамери (халос от гр. – сол), а процедурите в тях - халотерапия.  Стените  в стаите са покрити с висококачествена природна сол, а халогенераторът  впръсква сух аерозолен натриев хлорид , който се вдишва и оказва благотворно влияние върху биохимичните процеси на човешкото тяло. Халотерапията е метод, чрез който се използват климатичните условия в солните пещери в изкуствено създадена обстановка с използване на натриев хлорид. Или най-общо казано това е суха солна аерозолна инхалация. Могат да се посещават както от възрастни, така и от деца.

Домашен костен бульон

Сварете телешки кокали, в които има костен мозък и малко количество месо. За да подсилите действието му, може да добавите различни билки и подправки – черен пипер, розова хималайска сол и т.н. За да използвате по-дълго време, може да го замразите във формички за лед. Костният бульон може да се приема като напитка или да го добавяте в храната, която готвите. Той съдържа почти всички минерали, плюс желатин, колаген, пролин и глицин, аминокиселини, които са жизнено-важни за здравето.

Домашни пробиотици, ферментирали храни

Тези храни са добър източник на полезни бактерии за децата. Храните, получени с млечнокисела ферментация, съръджат всички добри бактерии, които подпомагат човешкия имунитет - кисело мляко, кефир, кисело зеле, ябълков оцет, хлябът с квас, кисели краставички, туршии, гъба комбуча и др.

От аптеката

Ако сте от типа родители, които се доверяват повече на лекарствата и препаратите, предлагани в аптечната мрежа, може да изберете от различни сиропи и други средства за повишаване на имунната система. А това са:

Респивакс
Марсианци
Екомер
Коластра
Имунобор актив
Биозин кидс
Самбукус