Храната е горивото, с което нашият организъм работи. Но освен като източник на енергия, тя е лекарство и превенция. Хубаво е да разчитате на тази мощна сила на храната, особено когато става дума за здравето на децата. Тя е доста по-добър вариант за техния все още неукрепнал организъм, отколкото хапчетата и сиропите.

Малко хора знаят, че една от причините децата да са податливи на заболявания, е консумацията на захар. Тя затруднява пълноценното усвояване на минералите, така необходими на организма през есента и зимата. И това не е всичко – захарта пречи на ползотворната работа на белите кръвни телца, които са най-важните войници във войната с инфекциите.

Глутенът (заедно с казен съдържащите храни) е един от елементите, заради който в организма се образува слуз. Замислете се - ако вашето дете е с хрема, има нужда от вещества, които да усилят? Затова, ако е болно, просто му давайте по-малко хляб и млечни.




За да има баланс, трябва, докато намалявате тези храни, да увеличите други. Полезните храни, които ще подсилят имунитета на детето и ще укрепнат организма му са:

кисело мляко 
кисело зеле
продукти, приготвени с квас
костен бульон
мед
чайове