Лятото е опасен период и най-рисковият сезон за развитие на инфекции. Към тях за жалост най-предразположени и чувствителни са стомахчетата на най-малките. Ето защо, за да задържите подобна заплаха далеч от малчуганите си и да запазите енергията и здравето им, аз, малък Мишо, ще ви издам златните тайни на мама, които тя прилага, за да ме предпази от атаките на досадните микроорганизми.

Без да ги степенувам, бих казал, че всяка една от долуупоменатите мерки е важна:

• Мама ми мие с топла вода и сапун ръцете винаги, когато се прибирам у дома след игри и разходка навън.

Същата процедура изпълнявам преди всяко хранене. Добре е обаче и мамите да следват примера ни преди приготвянето на гозбата.

• Може да ви се стори вече досадно, ама и след всяко посещение в тоалетната също си мия ръцете.

• Като сме подхванали темата за миене на ръцете, да продължим още малко. Добре е мамите на малки бебчета да не забравят да мият своите ръце след всяка смяна на памперсите. При наличие на горещо време, те тряба да изхвърлят веднага използваната пелена в контейнера извън дома!

Когато сме на почивка или на път, пия само бутилирана вода! Смяната на водата и консумирането й от различни източници е една от най-честите причини за появата на стомашно-чревни оплаквания сред връстниците ми.

На следващата страничка има още>>>

Преди всяка консумация мама ми мие суровите плодове и зеленчуци. Това правило важи с пълна сила и за тези, които се белят!

• През лятото, пък и не само, мама ми дава предимно продукти, които са минали през оптимална термична обработка!

• Когато мама купува нова храна от супермаркета, винаги гледа етикета със срока на годност върху опаковката!

• През лятото някои храни от магазина за мен са табу! Особено рискови през най-жаркия сезон са млечните храни, яйцата, месата и каймата. При всички тях е по-висок рискът от съдържание на болестотворните бактерии – т.нар салмонели.

• От колбаси пък си нямам и представа. Те са терра инкогнита за моето чувствително стомахче.

И още >>>

• Тъй като мухите са тези, които разнасят най-много микроби през лятото, мама никога не оставя храна на открито!

Мама предпочита да пазарува от големите хранителни вериги, където гаранцията, че са с максимално добър санитарно-хигиенен контрол е по-голяма!

• Освен това през лятото избягваме да се навираме по места, които позволяват струпването на много хора!

• Много е важно, и то не само през лятото, храната, която консумирам, да е прясна! Престояла повече от 12 часа, тя вече представлява опасност за стомахчето ми. Високатата температура провокира размножаването на микроорганизми, които могат да достигнат до т.нар. инфектираща доза.

• И за мама, и за тате, спазването на строга лична хигиена от самите тях, изразена най-вече в редовното миене на ръцете им, е Закон!

Ваш Мишо,
С пожелание за летни приключения и горещи усмивки!