Какво е Коледа без удоволствието и насладата от вкуса на празничните курабийки, бисквитки и меденки... Тук обаче става дума не за традиционните лакомства, а за един лек и уханен коледен пай, който безспорно ще се хареса на всички малчугани вкъщи, а и на всички нас. Той е не само лесен за приготвяне, но и
необходимите продукти за него са съвсем елементарни:
4-5 с.л. брашно
120-150 гр захар
3-4 с.л. масълце
1 жълтък
Плодове от компота или сладкото на баба
По приготвянето имаме само 2 стъпки:
1. Разбъркваме маслото със захарта и постепенно към тях добавяме брашното. Разточваме полученото тесто, слагаме един лист от него на дъното и една лента плътно по стената на съда. После сипваме плодовете от сладкото или компота.
2. Изрязваме с формичка звездички от второто тестено листо, поставяме ги върху тортата, намазваме с жълтък и печем.
След като го омесим и преди да го разточим, го оставяме за ок. половин час да престои на студено.
П.С. За да стигне за всички, най-добре пригответе двойна доза! ;)
Да ви е звездно, коледно и сладко!