Киселото мляко е полезна храна - противоотрова. Предотвратява попадането на вредни вещества от храната и от околната среда да навлязат в организма през червата. Полезното му действие се дължи на млечно-кислите бактери. Добре се комбинира със зеленчуци - краставици, салата, зеле, коприва, спанак, киселец, зелен фасул, чушки, праз, и богати на захари плодове. Проблематична е комбинацията на кисело мляко със зърнени храни, семена, ядки, сирене. Лоша е комбинацията с: риба, месо, хляб, тестени изделия, сладкиши, картофи и бобови.
В летните рецепти киселото мляко може да присъства в предястия, в десерти и в основни ястия. Ето три рецепти с кисело мляко за лятната трапеза:
Пържени тиквички с кисело мляко
Необходими продукти
4-5 тиквички
1 кофичка кисело мляко
1/2 връзка копър
150 мл олио
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиват се тиквичките, обелват се и се нарязвате на кръгчета.
Пържат се в предварително загрято олио в тиган. След като тиквичките придобият кафеникав загар от двете страни, се изваждт и се слагат в малка тенджера с капак да се задушат и омекнат.
Киселото мляко се разбива в кофичката и се добавят предварително счуканият в хаванче чесън, ситно нарязаният копър и сол.
В голяма дълбока чиния и се слагат няколко лъжици от овкусеното кисело мляко на дъното. След това върху него се подреждат тиквички и се заливат с кисело мляко, докато се наредят всички тиквички.
Отгоре се украсява с нарязан на ситно копър и червен пипер, запържен в 1 с.л. олио.
Продължава с ягоди с кисело мляко и таратор>>>
Пресни ягоди с кисело мляко
Необходими продукти
500 г ягоди
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. пчелен мед
Начин на приготвяне
Ягодите се измиват и се почистват. Половината от ягодите се пасират с киселото мляко и пчелния мед на крем. Останалите ягоди се нарязват на половинки или четвъртинки. От крема се разсипва в десертни чаши колкото да се покрие дъното им. Отгоре се поставят от ягодите и отново се заливат с крем. Отгоре се подреждат красиви парчета ягоди. Може да се сложат в хладилника преди да се сервират.
Продължава с рецепта за таратор >>>
Таратор
Тараторът е ембламатична българска "студена супа". Бърз и лесен за приготвяне, тараторът е освежителна и здравословна храна през лятото.
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 средно голяма краставица
1 с. л. олио
1 скилидка чесън
1-2 бр. орехи
¼ връка копър
120 мл вода
Солна вкус
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбива добре.
Разрежда се със студена вода.
Прибавят се краставиците, нарязани на дребни кубчета или настъргани на ситно ренде и олиото.
Добавят се ситно нарязаният копър и пресованите скилидки чесън.
Осолява се на вкус.
Сервира се леко охладен в хладилник.
При сервиране се поръсва със счукани орехови ядки.