Броколито е подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиито едри цветни глави се използват за зеленчук. Сред лекарската гилдия то се слави с изключителните си лечебни качества. Благодарение на изобилието си от ценни за човешкото здраве хранителни вещества (витамините C, А, K и B-комплекс, на минералите калций, манган, желязо, магнезий, селен, цинк и фосфор, на фолати, каротеноиди) броколито притежава силно изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че редовната му консумация понижава риска от инсулт, засилва имунната защита и предотвратява появата на определени видове рак.

Избирайте винаги броколи с твърдо стъбло без наранявания. Цветчетата трябва да бъдат свежи, ярки и компактни с равномерен зелен цвят.

За да съхраните по-дълго време броколите, подрежете около 2,5 см от долната част на основното стъбло и поставете броколито в съд с вода (подобно на цвете във ваза). Сложете го в хладилник, като обвиете горната част с найлонова торбичка. Това е гаранция, че вашето броколи ще запази свежия си вид в продължение на 5-6 дена.

И така, да преминем към рецептите на нашите топ 10 вкусни ястия с броколи: >>

 

1. Броколи с бадеми

Продукти за 4 порции:

2 букета броколи с обелени стъбла и нарязани на цветчета
125 г краве масло
100 г белени бадеми
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
½ ч.л. сол

Приготвяне:

Задушете броколито на пара около 8 до 12 минути. Покрийте ги, за да омекнат стъблата. Ако не са на пара, а са варени в малко вода, изцедете ги и оставете за 5 минути. да се охладят.

Междувременно разтопете маслото в плитък съд и в продължение на 2-3 минути изпържете в него бадемите. След като придобият златист цвят бадемите, добавете прясно изцедения лимонов сок, солта и малките китки броколи. Разбъркайте внимателно и сервирайте топло.

 

 

2. Крем супа с броколи

Продукти за 6 порции:

1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
1 глава броколи, нарязани на малки розички
1200 мл пилешки бульон
125 г масло
¾ чаша брашно
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер

Приготвяне:

В тенджера с разтопеното масло задушете ситно нарязания пресен лук и брашното, докато придобие леко златист цвят. На тънка струйка, като разбърквате непрекъснато, добавете бульона, пуснете вътре розичките броколи и оставете да покъкри на умерена температура около 10-15 минути. След като сместа се сгъсти, разредете с ½ чаша бяло шампанско и продължете да бъркате в предлжение на 2-3 минтути. Накрая овкусете със солта и черния пипер.

3. Горещ броколи топинг

Продукти за 1 тава:

1 голяма глава броколи, нарязана на розички
½ глава червен лук
1 червена сладка чушка
½ чаша настърган пармезан, разделен на 2 части
¼ чаша зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
2 чаши чедър сирене, настъргано
1 ч.ч. заквасена сметана
1 чаша лека майонеза
1/4 с.л. смлян черен пипер

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 ° С. Смесете нарязаните броколи, лук и чушка в тавата. Посипете с половината от настъргания пармезан. Залейте с ¼ чаша зеленчуков бульон, добавете смачкания и накълцан чесън и разбъркайте добре. Печете около 30 минути и добавете сметаната, майонезата и останалата част от сиренето пармезан. Запечете още няколко минути, докато се разтопи. След като извадите тавичката от фурната, настържете отгоре бялото сирене чедър и овкусете с черния пипер.