Да удариш 100 пъти тестото в плота във време, в което доста си се обездвижил от седене вкъщи, си е истинско предизвикателство. Затова нека ползваме уредите, които улесняват живота ни. Когато става дума за хляб или козунак – хлебопекарната е точно този незаменим помощник. Представяме ви 3 рецепти за козунак, който може да направите в нея, така че да имате чудесен великденски сладкиш – пухкав и на конци.

  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев

Огромен, пухкав козунак

7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
120 г мас
230 г масло
1200-1400 г брашно
60 г прясна мая
ванилия
сок и кора лимон
1/4 ч. л. Сол

Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, сока и кората на лимона, ванилията и малко мазнина. Важно е да се сложат първо течните съставки. После се добавя брашното и най-отгоре – маята. Машината за хляб се включва на програма за месене на тесто. След като приключи, се добавя останалата мазнина и се пуска отново. След това се пуска на печене.

Козунак с ракия

3 яйца (+ 1 белтък за намазване)
150 г захар
150 мл прясно мляко
1 супена лъжица ракия
1 лимонова есенция
550 г брашно
щипка сол
7 г суха мая
90 мл смесено масло и олио

Всичко се омесва и се оставя да втасва в хлебопекарната.  Пече се на 150 градуса.

Козуначени плитки

3 яйца
150 мл топло прясно мляко
1/2 кубче мая
150 г захар
1 ванилия
1/2 кг брашно
50 г масло, смесено с 1 с.л. олио

Тестото се замесва на програма за месене (15 минути), докато стане хомогенно. Накрая се добавят няколко лъжици от мазнината. Може да се пусне още веднъж програма за месене, за да се абсорбира мазнината изцяло, след което програма за втасване.

Готовото тесто се премесва със стафиди и лимонови кори. Преплита се на плитки и се слага във форма, покрита с хартия за печене.

Намазва се с разбит белтък и се поръсва със захар преди печене.