В почивните дни се поглезете с вкусна скара или както вече сме приели да я наричаме "барбекю". За тази цел имате нужда от дървени въглища, разпалки и сух спирт, щипки за барбекю и запалка. На барбекю можете да изпечете шишчета, пържоли, кебапчета, риба, пилешки крилца. Най-бързо приготвящи се храни са наденицата и суджукът. Може да ги нарежете донякъде, за да се изпекат по-хубаво. Поднасят се с кетчуп, горчица или друг сос.

Всичко, приготвено на дървени въглища има невероятен вкус, включително филийките хляб накрая, защото ще са топли и ще поемат от мазнината по скарата.

Особено важна за добрия вкус на месото е маринатата. Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса и да го направите по-крехко и сочно. Друг плюс е, че подправките, с които бихте поръсили месото директно, биха могли да изгорят неприятно по време на приготвянето.

Въздържайте се от слагането на сол в маринатата, тъй като тя изсмуква водата от месото и то става твърде сухо. Посолете с морска сол след изпичането. Единствено рибата е добре да е осолена предварително, за да не се разпадне или залепне по скарата.

Продължава с рецепти за марината>>>

 

За половин килограм месо ви трябва около 1/3 чаена чаша марината. Месото трябва да е покрито от всички страни с течността. Практично решение са здравите полиетиленови торбички, за да ви спестят миенето на съдове. Месото може да разтриете през торбичката с маринатата и ръцете ви ще останат чисти. Мариноването става в хладилник най-малко за 3 часа. 

Ето две рецепти за марината за всякакво месо:

Марината с бира

1/2 бутилка бира

4 с.л. олио

1 с.л. горчица

1 глава кромид лук лук, нарязана на кръгове

1 дафинов лист

10 зърна черен пипер

Сусамова марината

1/4 ч.ч. олио

1/4 ч.ч. сусамово олио

1/4 соев сос

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. свеж джинджифил, настърган

1 скилидка чесън, накълцана

Смесете всички съставки, разбъркайте добре и залейте месото за 3 до 5 часа. Преди да поставите месото върху скарата го изстръскайте от маринатата, за да се получи равномерно изпечена коричка.

Рецепти за гарнитура към изпеченото месо на барбекю може да намерите в новия ни сайт: Bistro.bg