Печени франзелени гнезда с бяла риба

Продукти:
500 г филе от бяла риба
200 г кромид
Зелени подправки по избор
150 г кашкавал
Сол и пипер на вкус
400 г франзела
500 мл прясно мляко
1/5 пакетче майонеза
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Нарежете рибата, кромида и зелените подправки на ситно. Овкусете ги със сол и пипер и разбъркайте. Настържете кашкавала. Нарежете франзелите на парчета по 2 см и ги топнете в мляко. Намажете тавичка със зехтина и наредете парченцата франзела. Притиснете с ръка омекналата им среда, за да се образува гнездо и сипете в него рибата с лука. Намажете отгоре с майонеза и запечете за 40-45 минути във фурна на 180 градуса. Поръсете с кашкавала и върнете във фурната за още 5-6 минути.

Снимка: iamafoodblog.com

 

Рибена супа със сом

Продукти:
300-400 г филе от сом
1 морков
1 глава кромид
1 средно голяма глава целина
2 големи картофа

1 шепа фиде
½ връзка девесил
1 лимон

Приготвяне:
Сложете филето от сом във фолио, завито като бонбон, и го запечете в тиган около 7-8 минути от всяка страна. Сипете в тенджера около 500 мл вода и сложете на котлона да заври. Настържете моркова и кромида, а целината и картофите нарежете на кубчета. Щом водата кипне, пуснете в нея зеленчуците и ги варете до омекване. Развийте фолиото и надробете филето на малки парченца. Добавете го към зеленчуковия бульон. Варете около 10 минути и натрошете в супата фидето. Подправете я с наситнения девесил. Свалете супата от котлона и я овкусете със сока от изцедения лимон.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лаврак с бадеми и сметанов сос с шафран

Продукти:
2 средно големи лаврака по ок. 200 г всяко
сол
черен пипер
4 нарязани скилидки чесън
4 с.л. белени филирини  бадеми
2 глави лук
250 мл рибен бульон
6 с.л. заквасена сметана
краве масло
бахар
дафинов лист

Приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса. Лаврака посолете, поръсете с черен пипер и го намажете с маслото от двете страни. Забодете във филетата чесънчетата. Наредете ги в тавата и отгоре поръсете с филираните бадеми, като леко ги притиснете в рибата. Печете най-много 15 минути. Междувременно пригответе соса – лука нарежете на много ситно и задушете с масло. Добавете рибния бульон и накрая на чаената лъжичка – шафран. Оставете течността да поизври до 1/3 и тогава добавете сметаната. Разбъркайте и изключете котлона. Разпределете в чиния по 1 филе лаврак и го полейте със соса с шафран.

Снимка: bbcgoodfood.com