Какъв би бил празничният следобед без хрупкавото очарование на коледните сладки? Не би бил същият, нали? Поднасяме на вниманието ви няколко лесни рецепти за апетитни курабийки, с които приятно да изненадате любимите си хора за Коледа.
#Хрупкави какаови курабийки
Продукти за 12-14 броя
1 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилия
3 яйца
½ ч.ч. олио
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавете солта и ванилията. Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и разбъркайте добре. Постепенно прибавяйте малко по малко брашнената смес, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста – с ръце. Омесете до гладко тесто. Покрийте с фолио и го оставете в хладилника за час. От охладеното тесто оформете топки с големина по желание. Наредете ги в тава, дъното на която сте покрили с хартия за печене. Печете 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна – докато се напукат. Като изстинат, ги поръсете с пудра захар.
#Шоколадови линцери
Продукти за 12-14 броя
230 г брашно
100 г пудра захар
50 г какао без захар
150 г краве масло
2 жълтъка
1 ч.л. фино настъргани и изсушени портокалови корички
1 есенция ром
пълнеж по избор (сладко или течен шоколад)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Пресейте брашното, захарта и какаото. Добавете коричките и есенцията. Разбийте и добавете жълтъците, а на финала – и маслото. Омесете маслено тесто. Ако усетите, че започва да се рони, добавете малко масло. Готовото тесто увийте в домакинско фолио оставете така да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден го разточете на кора като за линцери, изрежете формичките и печете на 160-170 градуса. Печете, като внимавате линцелите да не се препекат много, за да не започнат да нагарчат. Пренесете ги от тавата директно с хартията, върху която са печени, тъй като все още са много крехки. Отделете ги от нея, след като изстинат. Ден преди празника ги слепете. Вариантите са няколко: с течен шоколад, портокалово сладко, конфитюр от сини сливи или тофи крем. На финала ги поръсете с пудра захар.
#Курабийки с овесени ядки и сушени боровинки>>
#Курабийки с овесени ядки и сушени боровинки>>
Продукти за 12-14 броя
2 яйца
1 ч.ч. меко краве масло
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1 с.л. канела
1 ½ фини овесени ядки
½ ч.ч. сушени боровинки
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. Бакпулвер
Приготвяне:
Разбийте яйцата с разтопеното масло. Прибавете захарта и отново разбъркайте добре. Добавете последователно към сместа меда, канелата, овесените ядки, боровинките и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Бъркайте до получаването на средно гъста лепкава смес. Оставете я в хладилника за около 30-40 минути. Загребвайте от сместа с лъжица и нареждайте курабийките в тавичка, застлана с хартия за печене. Между тях оставете разстояние, за да се надут без проблем. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. След като се опекат, ги оставете за кратко върху хартията, а после върху метална решетка да изстинат.
#Курабийки-орехчета с шоколадов пълнеж
Продукти за 12-14 броя
125 г краве масло
1 яйце
½ ч.ч. пудра захар
¼ ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1 ванилия
щипка сол
За крема:
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. какао
100 г краве масло
5 с.л. пудра захар
ром
Приготвяне:
Замесете меко тесто от изброените продукти. Направете топчета с големината на орехче и ги поставете в предварително загрята преса. Печете от двете страни, като обръщате пресата, до светлокафяв цвят. За крема смесете прясното мляко, какаото и захарта и ги загрейте при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Оставете да изстине. Разбийте маслото и пудрата захар на маслен крем, ароматизирайте го с ванилията. Прибавете при непрекъснато бъркане изстиналия млечен крем. Добавете рома. Напълнете с този крем изпечените в пресата курабиени „черупки” и ги залепете две по две, така че да се получат цели орехчета.