Опитвали ли сте киш? Този солен пай е сред най-вкусните начини да комбинирате зеленчуци, сирена и яйца, и е подходящ за обяд или късна закуска. Кишът със спанак и фета е класика, а в тази рецепта дори сме заменили бялото брашно с пълнозърнесто.

За 6 порции:

За коричката:
¾ чаша пълнозърнесто брашно
щипка сол
60 гр студено масло, на парченца
1 ч.л. индийско орехче, смляно
студена вода
За плънката:
4 чаши (плътни) листа от спанак
1 с.л. масло
½ чаша течна млечна сметана
2 яйца
100 гр сирене
сол и черен пипер на вкус

Първо се заемете с приготвянето на коричката. В голяма купа сложете брашното и добавете солта и индийското орехче. Втрийте маслото с пръсти, докато получите трохички. Добавете бавно малко студена вода и омесете плътно тесто. Вземете тавичка за пай и постелете дъното и стените с полученото тесто. Време е да загреете фурната на 200 градуса. За да направите плънката, пуснете листата спанак в гореща вода за 2 минути. Извадете ги и ги отцедете. В тиган на среден огън, стопете маслото, добавете листата спанак, солта и черния пипер. Разбъркайте добре. Махнете от огъня. В голяма купа разбъркайте яйцата и сметаната, добавете и спанака. Натрошете вътре сиренето. Поставете кората за киша във фурната за 10 мин. Ако не искате да се надуе, застелете тестото с хартия и изсипете достатъчно сух боб, така че дъното на формичката да се покрие.  След като извадите кората и махнете боба и хартията, вече сте готови да добавите плънката. Изсипете сместа и върнете във фурната за още 10 мин. Изчакайте да се охлади и разрежете на 6 равни триъгълника. Поднесете киша топъл или охладен – и в двата случая е много вкусен!

Преди сервиране може да поръсите с кедрови ядки.

Да ви е сладко!

Със съдействието на www.artofrealfood.com