Фрапето е чудесно и носи наслада през летните дни, защото едновременно съчетава аромата на кафе и прохладата, идваща от леда. В Ямайка и всички карибски страни е много популярно охладеното кафе с някои сладко-алкохолни бонуси.

Съставки:
30 мл тъмен ром
30 мл кафеен ликьор
100 мл обикновено еспресо (охладено)
натрошен лед
плодове за украса – лимон, портокал, ананас

Как да си направите ямайско охладено кафе:
Смесете рома, ликьора и кафето в шейкър. Разклатете добре и изсипете в предварително напълнена чаша с натрошен лед. В чашата сложете резенчета лимон, а отгоре украсете с ананас или портокал.

Бонус: Оригиналната рецепта е с една супена лъжичка бита сметана. Може да добавите, ако искате, но предвид жегите и тежките съставки в нея, е по-добре да не го правите.