Поднасяне на врящо фондю през зимата е “върхът” на кулинарния етикет и в най-претенциозните ресторанти. Фондюто е национално ястие на швейцарците, което е придобило световна популярност. То създава усещане за семеен уют, топлина и приятелство. Може да се консумира като основно ястие, когато никой не бърза.
Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Първата рецепта е от Алпите с разтопено козе сирене във вино и брашно. Разбира се, традиционните съставки са хляб и сирене, но днес има богато разнообразие от други видове - с хапки месо, морски дарове, зеленчуци на малки парченца, шоколад.
Фондюто се приготвя в специален съд, затоплящ се със спирт за горене. Топлината се поддържа на масата от така нареченото решо (rechaud), с което съдът с готовото фондю се сервира на масата. Хапка хляб се набожда със специална виличка с дълга дръжка, която се потапя в топлото фондю. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.
Следват три рецепти за фондю: фондю със сирена, пикантно фондю и шоколадово фондю
Класическа рецепта за фондю
300 мл бяло вино
250 г сирене ементал
250 г сирене грюер
3 ч.л. картофено брашно
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
Индийско орехче, кимион, бял пипер на вкус.
2 франзели хляб
Виното се наливат в съд за фондю да се затопли. Двата вида сирена се настъргват на едро ренде и се прибавят към виното на порции при разбъркване, докато се разтопят. Картофеното брашно се разтваря в 50 мл вино и се прибавя в съда. Сместа се разбърква до сгъстяване и се овкусява с индийско орехче, кимион, бял пипер. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. Накрая може да се добави 1 с.л. лимонов сок.
Рецепта за пикантно фондю
500 мл бяло вино
200 г ементал
150 г пармезан
2 чушки пеперони
1 с.л. нишесте
40 мл водка
1 скилидка чесън
2 франзели хляб
В съд за фондю се налива виното. Пепероните се почистват и нарязват на ситно. Скилидката чесън се пресова и заедно се добавят към виното. Сирената се настъргват на едро ренде и се прибавят постепенно към сместа, която трябва да заври. Нишестето се смесва с водката и се добавя към фондюто. Разбърква се до сгъстяване. Франзелите се нарязва с остър нож на кубчета, които с помощта на вилиците са топят в готовото фондю.
Фондю се пие с бяло вино или черен чай.
Рецепта за шоколадово фондю
200 г млечен шоколад
2 с.л. ликьор
2 банана
200 г пресни ягоди
Шоколадът се натрошава на малки парченца. Слага се в съд за шоколадово фондю и се нагрява до разтопяване. Добавя се ликьорът и се разбърква. Придварително ягодите се измиват, а бананите се обелват и нарязват на кръгчета. Съдът с готовото фондю се сервира с горящата чаена свещ, за да се поддържа топло, заедно с плодовете в отделни купички. С виличка за фондю плодовете се потапят в разтопения шоколад. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че шоколадът да се задържи и леко да се охлади.