Светът изпива по милиард и половина чаши кафе дневно. Късо, дълго, със захар, с мляко, с карамел, с ментов сироп... Подправянето на кафето винаги е съпътствало неговото консумиране, но през последните години често ни сервират доза ванилово или лешниково кафе, чийто аромат е разработен в хранителни лаборатории и носи съмнителни за здравето последствия.

Предлагаме ви естествен и древен начин да приготвите ароматна и екзотична чаша кафе, само със съставки от природата. Почти всички сухи подправки, които използвате в кухнята, засилват сладостта и аромата на кафето, носят нови емоции и ви позволяват да се потопите в изцяло ново преживяване.

Ето как да използвате различните подправки във вече готова чаша кафе:
екзотично кафе1. Ванилия: за всяка чаша кафе, отрежете по 1 см от ваниловата шушулка, разрежете я по дължина и я пуснете в кафето. Ванилията придава мекота и нежен сладък аромат.

2. Звездовиден анасон
: отчупете 2 късчета от звездичката и ги поставете в чашата. Анасонът е много подходящ след обилен обяд и носи усещане за свежест и чистота.

3. Кардамон
: натиснете 1 шушулка и извадете семенцата й.  Добавете ги към горещото кафе. Кардамонът придава мистика на кафето, подходящ е за уикенди и романтични срещи.

4. Индийско орехче
: настържете ¼ чаена лъжичка в чашатас кафе. Орехчето успокоява и е добро решение за късно безкофеиново кафе.

5. Дълъг пипер
: отчупете ½ см от шишарчицата и я поставете в чашата. Дългият пипер възбужда сетивата и в комбинация с канела може да послужи за следобедно освежаване.

6. Канела
: настържете ½ ч. л. за всяка чаша кафе или пуснете 2 см пръчица. Ако кафето е късо, може да използвате пръчицата вместо бъркалка. Използвайте канела при консумация на сладки десерти.

7. Чушка чили
: пуснете малко резенче от чушката без семки и изчакайте кафето леко да се охлади. За да допълните усещането за авантюра, насладете се на това кафе с парченце черен шоколад.

8. Карамфил
: смачкайте кръглата част от карамфила между пръстите си и пуснете в чашата. Изберете тази подправка след обилен обяд или вечеря, тя подпомага храносмилането и освежава.

Ако приготвяте шварц кафе, поставете подправката или микс от подправките във филтъра, ако са смлени, или на дъното на каната, ако са цели. При приготвяне на еспресо, препоръчваме да смилате или да нарязвате на много ситно всички подправки и да ги добавяте към кафето в цедката. Ако приготвяте турско кафе или използвате преса, сварете подправките във водата, преди да добавите кафето.

Насладете се на това кафе горещо или студено. За да впечатлите гостите си може да замразите карамфил, карфамон или звезден анасон в кубчета лед и да ги използвате при поднасянето на студеното кафе.

Със съдействието на www.artofrealfood.com