Ястията с ядки се отличават с неподражаемия си аромат и мек питателен вкус. Те осигуряват на организма здравословни мазнини и хранителни съставки като В-витамини, витамина на младостта-Е, мед , магнезий, калий, цинк, омега-3 мастни киселини и протеини. Всички те ни помагат да сме здрави, да поддържаме кожата си гладка, еластична и красива. Същевременно даряват небцето ни с незаменима наслада, радост и удоволствие. Bon appétit!

Плънка с орехи, ябълки и целина

Продукти:
85 г краве масло
1 ситно нарязана глава лук
2 ситно нарязани стръка целина
2 нарязани ябълки
350 г галета
225 г нарязани орехови ядки
½ ч.л. сушена мащерка
1 разбито яйце
125 мл прясно мляко

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса. Задушете в тенджера лука, целината и маслото. Смесете в купа ябълките, галетата, орехите и мащерката. Добавете зеленчуците, яйцето и млякото и разбъркайте. Печете в тава в 30 минути. Сервирайте. Украсете с няколко стафиди за разкош.

Песто с бразилски орех

Продукти:
80 г нарязани на едро бразилски орехи
шепа едро нарязан магданоз
½ с.л. вода
щипка нарязан естрагон
1 счукана скилидка чесън
½ ч.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. зехтин
2 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Смелете в кухненски робот магданоза, бразилските орехи, водата, естрагона, чесъна и лимоновата кора. Добавете зехтина и пармезана и пасирайте до получаването на гладък сос. Сервирайте.

Пикантен пилешки сатай с фъстъци>>

 

Пикантен пилешки сатай с фъстъци

Продукти:
100 г едро нарязани печени фъстъци
3 бр. пилешки гърди без кожа, начукани и нанизани на шишчета
2 счукани скилидки чесън
½ ч.л. млян джинджифил
1 ч.л. чили на прах
1 ч.л. млян кориандър
60 мл соев сос
2 с.л. сусамово олио
1 с.л. кафява захар
щипка чили на прах

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Запържете в тиган фъстъците, чесъна и джинджифила, после добавете останалите съставки. Оставете месото в маринатата една нощ. Загрейте фурната до 165 градуса. Сложете пилешките шишчета в тава, полейте с маринатата и печете 10 минути.

Нуга с тиквени семки

Продукти:
60 г захар
60 мл вода
100 г тиквени семки
1 ч.л. зехтин
щипка сол

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Разбъркайте в купа тиквеното семе, зехтина и солта. Разстелете ги равномерно върху хартия и печете 1 час в предварително загрята на 120 градуса фурна. От време на време разбърквайте. Карамелизирайте захарта с водата на слаб огън в тиган, като бъркате непрекъснато. Добавете семките в сиропа и разбъркайте добре. Обърнете сместа върху намаслен лист фолио. След като изстине напълно, начупете на парчета.